Природата е създала котката хищник, който дебне своите живи жертви, хваща ги и ги изяжда. Котките, които в днешно време гледаме предимно в апартаменти обаче, отдавна не се налага да ловят мишки, за да се изхранват. Освен това, въпреки че писаните ядат сурово месо в дивата природа, има малко научни доказателства, в подкрепа на схващането, че това е най-добрата диета за тях. И факт - уличните котки живеят много по-кратко от домашните, именно защото с храната си поглъщат опасни паразити и бактерии.

В същото време има доста повече, че ако не сте много внимателни, тази храна може да бъде опасна за вашата котка и дори за вас и семейство ви. В суровото месо може да съдържа организми, които причиняват заболяване както при животните, така и при хората. Трябва да сте наясно, че има риск дори от заразяване с опасната салмонела, макар той да не е голям.

Ако все пак решите да давате сурова храна на вашата котка, правете го много внимателно, като следите много сериозно за хигиената - такова месо може лесно да се замърси, и да положите големи усилия да се уверите, че така тя си добавя всички всички необходими хранителни вещества.

Ако храната не е прясна, тя трябва да се съхранява замразена, докато не се наложи да я използвате. Ако токът спре или фризерът се размрази, ще ви е необходим план за непредвидени ситуации. Когато се размразява, суровото месо трябва да се съхранява в хладилника, на рафт под всички други храни, така че соковете да не замърсят друга храна. Освен това, тъй като котките не обичат студена храна, ще се наложи да оставите храната навън, докато достигне стайна температура, преди да нахраните вашия домашен любимец. И, разбира се, трябва да измиете ръцете си след обработката на суровото месо.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всичко това отнема доста време и усилия, така че трябва да сте сигурни, че сте в състояние да го направите, преди да смените котката си с тази диета. Малко по-лесно би било, ако купите една от предлаганите вече на пазара сурови храни, които обикновено се доставят замразени, но пак ще се наложи да спазвате същите хигиенни принципи.

Някои експерти дори твърдят, че за сурова диета, която съдържа всичко, което котката се нуждае, ще трябва да включите не само чистото месо, а всички органи на мъртвото животно, включително сърцето, черния дроб и т.н., включително костите. Те обаче трябва да бъдат много фино смлени, защото иначе може да се стигне до вътрешни разкъсвания.

Една от най-големите грешки, която можете да допуснете, е просто да давате месо, дори то да е прясно, качествено и разнообразно, без да сте се уверили, че то съдържа всички калории, мазнини, протеини и хранителни вещества. В никакъв случай нямата гаранция, че пухкавият ви любимец ще ги получи в достатъчно за здравето му количество, само защото изяжда толкова месо, колкото иска. Трябва да знаете, че с течение на времето едни непълноценен хранителен режим може да доведе до сериозни здравословни проблеми за вашата котка.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И така - какво показват научните изследвания за хранителния режим на основата на сурово месо (наричан още RMBD) или BARF - сурова храна с кости.

Най-често срещаните рискове са: небалансиран прием на хранителни вещества, заболяване на щитовидната жлеза, заболяване на стомашно-чревния тракт и бактериални инфекции.

Проучване на "Freeman, Chandler, Hamper and Weeth" от 2013 година доказва, че много от RMBD хранителните режими са небалансирани, тъй като често съдържат недостатъчно или прекомерно количество хранителни вещества. А това значи, че не отговарят на потребностите на вашата котка.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Друго изследване - Köhler, Stengel and Neiger, от 2012 година пък установява, че храненето на домашния любимец с големи количества животински тъкани може да причини хиперфункция на щитовидната жлеза. Данните показват също, че при поглъщането на кости има повишена опасност от запушване и/или перфорация на червата, което буквално може да застраши живота на котката ви.

И трето проучването - на van Bree et al. от 2018 г., показва риска от бактериални инфекции. Изследвани са както домашно приготвени сурови хранителни режими, така и различни предложения от търговската мрежа. Резултатите са категорични - и двата вида може да съдържат патогенни организми като Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Sarcocystis spp. и Toxoplasma gondii.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Доказано е, че домашните котки често са асимптоматични носители на тези патогени, така че дори да изглеждат здрави, те могат да пренасят и разпространяват бактерии, паразити или вируси. А има описани случаи, при които бактериална инфекция, причинена от консумацията на сурова храна, е влошила здравето на домашния любимец и е довела до аборт, гастроентерит и други здравословни проблеми.

И още нещо много важно - когато вашата писанка е изложена на патогени чрез храната, има реален риск от зараза за всеки, който е в пряк контакт с нея. Те усвояват сурови храни по-добре от хората, защото имат по-къси и по-киселинни храносмилателни пътища, затова много патогени ще преминат през котка, без да причиняват проблеми. Въпреки това, не всички котки могат да понасят сурова храна. Може да се заразите чрез така нареченото кръстосано заразяване - при допир със суровата храната или замърсени от нея повърхности, при приготвяне на RMBD, при почистване на купичките за храна, във фекалиите им и дори по муцуните им.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Най-висок е рискът от инфекция при бременни жени, деца и по-възрастни хора с отслабена имунна система, както и всички хора с проблеми с имунитета. Едно от последните изследвания (Nüesch-Inderbinen, Treier, Zurfluh and Stephan, 2019) показва, че някои от тези бактерии са силно резистентни дори на доказани антимикробиотични препарати. 

Затова ветеринарите съветват да храните домашния си любимец с топлинно обработена храна по стандарт, която се предлага в магазините и е сигурно, че е безопасна и питателна. Освен това има голямо разнообразие от продукти, които покриват специфичните потребности на всяко животно и гарантират, че хранителните вещества ще бъдат поети и оползотворени правилно от организма му.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И макар на последно място - тези храни имат едно голямо предимство - те са удобно и рентабилно решение в забързаното ежедневие.

Ако въпреки всичко това, все пак държите да храните вашата котка със сурово месо, за да се придържате най-близо до природата, задължително се консултирайте с ветеринар. Повечето лекари със сигурност няма да ви препоръчват такъв хранителен режим за домашния ви любимец заради рисковете. Но, ако наистина много държите това, за да сте сигурни за здравето на котето, потърсете ветеринарен лекар, който има опит в това отношение и ще ви препоръча рецепти, които предлагат пълна и балансирана диета и специални добавки, за да гарантира, че вашата котка получава необходимите хранителни вещества. 

 И отново - задължително следвайте тези важни правила:

  • Подгответе храната в затворена част от дома; почистете и дезинфекцирайте добре, когато сте готови (използвайте разтвор за избелване 1:32, ако е възможно)
  • Носете ръкавици при работа със сурово месо
  • Ако е възможно, храната се замразява
  • Използвайте месни съставки от надежден източник
  • Хранете котката си в зона, която е лесна за почистване (няма килими или тапицерии наблизо).
  • Санифицирайте купичките веднага след хранене (почистете с четка, след това използвайте разтвор за избелване 1:32 за вода, след това изплакнете и изсушете купичките)