Сушата убива дивите животни в Кения, като от четиридесет години насам именно тя е причина за смъртта на почти 2 процента от най-редкия вид зебра само за три месеца.

Освен зебрите жертви на климатичните условия са и слоновете. Смъртността при тях е 25 пъти по-висока за последните три месеца в сравнение с предишни периоди.

Сушата води до липса на храна в дивата природа. Животните се отправят към градовете, където попадат в смъртоносни сблъсъци с хората.

Без помощ от страна на човека дивите животни в тази източноафриканска държава нямат шанс за оцеляване, казват специалисти. Възможно е приближаващият дъждовен сезон да се забави.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-едрите зебри - зебрите на Греви, са най-рядко срещаните от своя вид. В целия свят са останали едва 3000, като 2500 от тях са в Кения. Сушата е убила 40 зебри на Греви от юни. Обикновено това е смъртността за цяла година.

"Ако изгубим 40 екземпляра за три месеца, какво означава това за цялата популация?", казва Андрю Летура от тръста за зебрата на Греви.

Тръстът е организирал хранене на зебрите с микс от меласа, сол и калций с надеждата да намали броя на смъртните случаи.

В началото на септември рейнджърите в Южна Кения регистрират осем пъти повече мъртви животни или такива, които са в безпомощно състояние и не могат да се изправят, предава БТА. 50 слона се водят мъртви или изчезнали.