Около 230 гринди са изхвърлени на западния бряг на Тасмания само няколко дни след като 14 кашалота бяха открити мъртви на плаж на остров в югоизточната част на Австралия.

Страната прави опити за спасяването на заседналите на плажа Оушън Бийч морски бозайници, като се предполага, че поне половината от тях все още са живи, съобщи Министерството на природните ресурси и околната среда на Тасмания.

На мястото е изпратен екип от Програмата за опазване на морската среда със специално оборудване.

Снимка: АР/БТА

Местни жители казват, че гриндите се виждат близо до входа на пристанището Маккуори и описват засядането им като "мащабно събитие".

Властите призовават хората да стоят настрана, тъй като тези животни са от защитен вид и дори след тяхната гибел посегателството върху труповете им е престъпление.

Ученият от университета "Грифит" Олаф Мейнеке отбелязва, че е необичайно кашалоти да бъдат изхвърлени на брега. Специалистът обяснява, че по-високите температури също могат да допринесат за промяната на океанските течения и да преместят традиционните източници на храна на морските бозайници.

Снимка: АР/БТА

"Животните ще отиват в различни райони и ще търсят различни източници на храна", каза Мейнеке. "Когато правят това, те не са в най-добро физическо състояние, защото е възможно да гладуват. Това може да ги накара да поемат повече рискове и да отиват по-близо до брега", допълва ученият.

Четиринадесет кашалота бяха открити в понеделник следобед на остров Кинг, щата Тасмания, в пролива Бас между Мелбърн и северното тасманийско крайбрежие, припомня БТА. Властите казаха, че не е необичайно кашалоти да бъдат виждани в Тасмания.

Гриндите са известни с масовите си засядания на брега по причини, които не са напълно изяснени.

Преди две години около 470 гринди бяха открити на пясъчни ивици край западното крайбрежие на Тасмания в най-голямото масово засядане, регистрирано в Австралия. След едноседмични усилия 111 животни бяха спасени, но останалите не оцеляха.

Снимка: АР/БТА