Три бебета водни варани се излюпиха в зоопарк във Франция, без майка им да се е срещала с мъжки екземпляр, предаде Франс прес.

Това е изключително рядък генетичен процес. Подобно явление за първи път се констатира при тези влечуги, типични за Югоизточна Азия.

Срамежливата женска не се е срещала с мъжки варан, уточняват от зоопарка в Падирак, департамент Лот в югозападната част на Франция. Трите яйца, които е снесла през август, са се оплодили благодарение на партеногенеза - феномен, известен на учените, макар и рядко срещан.

Идеята, че тези яйца могат да бъдат жизнеспособни, е "част от интуицията, тъй като не е официално документирано при наблюдението на водни варани, но пък вече се е случило при други влечуги като комодските варани", обяснява управителят на зоопарка Рафаел да Фонсека. Този генетичен процес е наблюдаван при влечуги и риби, но никога при бозайници.

При снасянето на яйцата, което е станало на 10 август м.г., служителите в зоопарка бързо са ги поставили в специален инкубатор, за да ги предпазят. "Тя беше снасяла два пъти преди, но яйцата не изглеждаха по същия начин", разказва Да Фонсека. Майката е на 13 години.

Новородените, които са с дължина около тридесет сантиметра, са добре. Те все още са свързани с вителин - хранителното вещество, намиращо се в черупката.

Бебетата трябва да се хранят по този начин в продължение на две седмици, преди служителите в зоологическата градина да им дадат насекоми, дребни рибки или мишки.

"В момента е трудно да се каже дали са мъжки или женски, но в случаите на партеногенеза при влечугите, в почти 100 процента от случаите те са мъжки", уточнява още Рафаел да Фонсека.

Трите бебета ще бъдат звездите на зоопарка, който ще отвори врати отново на 1 февруари. "Ще подредим техния терариум, така че да се крият, но и посетителите да могат да ги наблюдават", споделя плановете си Да Фонсека.

Водните варани често стават жертва на бракониери заради кожата си и са включени в Червената книга на застрашените видове, съставена от Международния съюз за опазване на природата. В зряла възраст животното, описвано като "много интелигентно", може да надвишава два метра дължина при мъжките екземпляри.