Всяко лято, вече десетки години, в калифорнийския град Петалума, близо до Сан Франциско, се провежда конкурсът "Най-грозното куче в света". Той привлича огромни тълпи от любопитни зрители, които искат да видят и да се снимат с претендентите по време на панаира Sonoma-Marin. Събитието е притегателно място и за собствениците на подобни животински представители, защото стопанинът на победителя получава 1500 долара.

За първи път тази година, заради коронавируса, конкурсът не се проведе. Това разочарова верните му фенове, които с нетърпение очакваха отново да се забавляват с най-отблъскващите кучета на планетата. Ето повод да съберем на едно място досегашните призьори и подгласници - кой от кой по-грозни, и да сравним кой е най-достойният от тях през последните 5 години. 

Миналата година, в 31-то издание на конкурса, титлата отиде при дребното тантуресто и чорлаво късокрако и кривокрако куче от неясен произход Скамп дъ Трамп. Четириногият щастливец, който бил прибран от улицата, победи останалите 18 грозни претенденти.

Снимка: AP/БТА

Стопанката му - Ивон Моронес от град Санта Роза, спечели освен паричната награда и правото да гостува с него в телевизионното шоу Today.

Тя разказа, че 5 години по-рано е спасила бездомното четириного и затова го е кръстила така (от английски - tramp - скитник).

"На път за вкъщи разбрах, че съм направила правилния избор. По радиото Боб Марли пееше "Една любов", а аз погледнах, а малкият Скамп си клатеше главата. Сякаш знаеше, че е намерил своя дом завинаги", разказа Ивон тогава.

През 2018 година трофея "грабна" 9-годишният женски английски булдог За За. Тя спечели заради изцъклените си очи и висящ до земята език, от който се стичат лиги. 

"Толкова е грозна, че това я прави красива" - каза тогава собственичката й Меган Брейнард, която е прибрала от приют.

Снимка: Getty Images

Тя обясни, че е кръстила любимката си на американската актриса от унгарски произход За За Габор.

Само три седмици след щастливото събитие обаче, трагедия сполетя За За - тя почина в съня си.

"В шок съм. Нямах дори време да възприема победата й и известността й", каза тогава стопанката й през сълзи.

Година по-рано - титлата за най-грозното куче в света за 2017 г. отиде при в неаполитански мастиф. Отново женски. В кратката й биография на сайта на конкурса 3-годишната Марта е описана като "56-килограмово лигаво, хъркащо, пърдящо, гръмогласно и глупаво момиче".

Снимка: Getty Images

Марта пристига при спасителна група за кучета в Калифорния с хронична болка и почти сляпа. Зрението й обаче се подобрява след операция, писа тогава списание Time.

Надпреварата през 2016 г. ще бъде запомнена с едно от наистина най-грозните кучета на всички времена - 17-годишният Суипи Рамбо - кръстоска между китайско голо качулато куче и чихуахуа. 

Снимка: Getty Images

Гордият му стопанин Джейсън Вюртц първоначално взел грозния чаровник като подарък за своята съпруга, но тя така и не успяла да свикне с външния му вид и отказала да се грижи за него. Той обаче не можел да се раздели с домашния си любимец и сам го отглеждала дълги години. И когато вече той съвсем остарял, страдал от слепота, с разпокъсана козина, липсващи зъби и език, който винаги излиза отстрани на устата, Вюртц решил да го запише за участие в конкурса, в който определено имал шанс да спечели. Така и става. Година по-рано той се класира на второ място, но с упоритост през тази стигна до заветната титла.

Също много достоен представител на грозната кучешка общност - гърбавият Квази Модо . 10-годишен мелез между питбул и холандска овчарка, пък спечели първото място през 2105 г. Тялото му изглежда скъсено, почти без врат и изгърбено като героя, на когото е кръстен.

Скрийншот: YouTube/InformOverload

Той е оставен като малък в приют, откъдето го е взел ветеринар.

"Видът ми може да поразстрои някои. Виждал съм мъже да скочат на капака на колата си, за да избягат от мен, мислейки, че съм хиена или тасманийски дявол, но след като ме опознаят, ги спечелвам с ведрия си характер", пишеше в биографията на Квази Модо за конкурса.

Тази година, уви, няма нови попълнения в залата на славата на най-отвратителните кучета, затова всички можем да се позабавляваме като разгледаме избрани кадри:

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Вижте още снимки >>