Няма по-голяма радост за всеки стопанин от здрав и щастлив домашен любимец. Всяко жизнено и активно куче се нуждае от енергия за игра, разходка и всички останали дейности през деня. А основен "доставчик" на тази енергия е храната.

Много хора считат, че ако дават само месо на домашния си любимец, той ще е най-щастливото и здраво куче на света. Но това далеч не е така. Да, кучетата са месоядни, но яденето само на месо води до непоправими заболявания на опорно-двигателния им апарат. Затова и като всички останали живи същества, кучетата се нуждаят от хранителна диета, основана на правилен баланс на протеини, животински и растителни мазнини, витамини, минерали и въглехидрати.

Да, точно така въглехидрати, защото именно те са пряк източник на енергия.

За съжаление, съществува погрешното схващане, че въглехидратите могат да причинят затлъстяване или диабет при домашния любимец, което не е вярно. Въглехидратите не причиняват затлъстяване или диабет. Затлъстяването може да се дължи единствено на прехранване, което може да доведе до прекомерно наддаване на тегло. Това се случва, когато количеството калории, което осигурявате на вашия домашен любимец, е по-високо от това, което той изгаря.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според Европейска федерация на производителите на храни за домашни любимци "въглехидратите са една от трите категории макронутриенти (заедно с протеини и мазнини) в хранителния режим на животните. Те представляват молекули, които се състоят само от три химични елемента: въглерод, водород и кислород. Въглехидратите са основен източник на енергия и осигуряват влакнини, които оказват благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт.

Основната форма на въглехидратите се нарича "монозахарид". Въглехидратите включват монозахариди, дизахариди, олигозахариди и полизахариди". Захарите представляват т.нар. прости въглехидрати и се състоят от моно- и дизахариди. Сложните въглехидрати (олиго- и полизахариди) включват усвоимото нишесте и неусвоимите фибри (известни още като диетични влакнини). Източниците на нишесте са зърнените култури, бобовите растения и кореноплодните зеленчуци.

Въглехидрати и зърнени култури не са едно и също нещо

Въпреки че въглехидратите и зърнените култури се различават, когато става въпрос за храненето на домашните любимци, те понякога се смятат за равнозначни, а това не е правилно.

Друго погрешно схващане е, че зърнените култури не са полезни за кучетата. Зърнените култури - пшеница, царевица, ориз, ечемик, овес, ръж и др., имат определено предназначение в храната за домашни любимци: те осигуряват хранителни вещества, които подпомагат храносмилателната система, укрепват имунната система, козината и кожата, както и цялостното здравословно състояние на домашния любимец.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Някои стопани вярват, че ако в хранителния режим няма зърнени култури, той не съдържа никакви въглехидрати. Въглехидратите обаче присъстват и в хранителни режими, които не съдържат зърнени култури - те се намират в други източници като картофи, сладки картофи и бобови растения (грах, леща или боб).

Фибрите пък действат благотворно върху чревната функция. Източници на влакнини са пълнозърнестите култури, пулп от цвекло или цикория, фибрите от плодове и зеленчуци, инулинът, пречистената целулоза, фрукто-олигозахаридите и семената от псилиум.

Отровен ли е шоколадът за кучетата? Отговорът е да.

За финал, но не на последно място по важност - присъствието на въглехидрати в диетата на вашия домашен любимец не означава да го тъпчете със сладко. И най-вече никога не споделяйте шоколада си с кучето.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Шоколадът съдържа алкалоида теобромин. Той е от същото семейство като кофеина и е вид стимулант на централната нервна и сърдечно-съдовата система като увеличава леко кръвното налягане. Докато хората лесно преработват теобромина, кучетата го правят много по-бавно, което позволява да се натрупа до токсични нива в организма им.

Симптоми на интоксикация са диария, повръщане, често уриниране, мускулни спазми, задъхване, хиперактивност, скимтене, дехидратация, стомашни проблеми, пристъпи и ускорен сърдечен ритъм, като именно ускореният ритъм може да е фатален за кучето.

Колкото повече какао съдържа един шоколад, толкова по-отровен е той за домашния ви любимец.

Затова не забравяйте! Когато храните домашния си любимец, ваш основен приоритет трябва да бъде дали осигурявате пълноценно и балансирано хранене, което да е подходящо за неговите потребности. За да имате едно жизнерадостно, активно и здраво куче, което със сигурност приемате като пълноправен член на семейството ви.

*Рекламна публикация с подкрепата на Royal Canin!