Преди около 500-1500 години почти цялата мегафауна на Мадагаскар и Маскаренските острови - огромни костенурки, птици додо, лемури с размерите на горили, триметрови слонски птици, изчезва. Сега изследователи от университета на Инсбрук, Австрия, разкриват действителната причина за измирането на уникалните животни, пише сп. "Сайънс адвансис", цитирано от БТА.

Учените преди са смятали, че изчезването на мегафауната в региона вероятно е свързано с климатичните промени и засушаванията за продължителни периоди от време.

За целите на настоящото изследване експертите са изследвали находища на полезни изкопаеми на Маскаренските острови, тъй като те са едно от последните места, заселени от хора. Изследователите са установили, че в рамките на няколко века след пристигането им, мегафауната в региона е била унищожена. Резултатите от изследването им показват, че сушата и най-вече повишената човешка активност нанасят "двоен удар" на местните екосистеми.

Учените са открили, че гигантските животни на островите са били доста устойчиви на климатичните колебания и са успели да преживеят хилядолетия на суша. Пристигането на хората обаче не им е оставило никакъв шанс. Според изследователите колонизацията на региона, ловът и обезлесяването са се превърнали в допълнителни стресови фактори, които са довели до гибелта на уникалната мегафауна.