Има дни, в които вашият домашен любимец е особено гальовен, закача ви, поставя лапата си на коляното ви и толкова много ви се радва, че му иде да ви близне по носа. Едва ли бихте секнали тези моменти на близост, ако не беше лошия дъх на вашето куче.

Някои стопани не обръщат внимание на тази миризма, смятайки я за нормална и отдавайки я на кучешката храна или на кучешката природа. Всъщност, това не е причината. Затова и с PEDIGREE Dentastix ще ви разкажем малко повече за устната хигиена.

Подобно на нас, хората, идеалният вариант за кучето би бил да миете зъбите му два пъти дневно. За много кучета този ритуал е сред любимите, особено ако са свикнали от малки това да се случва сутрин и вечер.

Някои породи очакват този момент на грижа с радост, защото за тях това е жадувано внимание и вид игра.

Според ветеринарите, миенето на зъби най-малко три пъти седмично е препоръчително, за да се отстранява плаката и натрупването на зъбен камък. Всъщност именно натрупването на плака е основна причина за лошия дъх на домашните любимци.

С течение на времето лошата хигиена на устната кухина може да доведе до пародонтоза. По-сериозният проблем идва след това – за почистване на зъбен камък при кучетата се прилага пълна упойка.

Звучи стресиращо да си представите как упояват домашния ви любимец и почистват зъбите му. Това е и една от основните причини, поради която във форумите за домашни любимци често се водят спорове относно поддръжката на зъбите на кучето. В един от тези случаи отнесох доста подигравки за това, че препоръчах вода за уста за домашния си любимец. Иронично ми бе предложени копринен конец за зъби и кучешки парфюм. Наложи се да обясня малко повече за моя подход и поддръжката на устната хигиена на кучето ми, което обърна спора в моя полза.

Всъщност зъбният камък представлява твърд налеп, прилепнал към зъбите, който се образува бавно вследствие на минерализирането на хранителните остатъци в устната кухина. В този процес участват и бактериите, намиращи се там. Обикновено натрупването на зъбен камък нанася сериозна вреда на животните над 3-годишна възраст, макар при някои кучета да се появява по-рано.

Някои породи са предразположени към натрупване на зъбен камък. Това са брахицефалните породи (с къса муцуна) като пекинез, японски хин, мопс, английски и френски булдог, бостън териер и др. Предразположени са също миниатюрните породи като мини пинчер, чи хуа-хуа, шпицове, болонки и други. Като цяло, по-едрите породи кучета имат по-малко проблеми.

Предпоставки за зъбен камък са и промени в захапката при някои породи, както и прекалено близко разположени зъби; неправилен контакт между зъбите на горната и долната челюст; зъби, израстнали в неправилна посока; задържани млечни зъби.

Някои грешки в храненето също водят до натрупване на зъбен камък.

В потока от обяснения се налага да разбием и един от основните митове за кучетата – че почистват зъбите си, когато се хранят с кости или си играят с твърди предмети. Истината е, че подобни методи водят по-скоро до фрактури (счупвания) на някои зъби, най-често предкътниците и кътниците на горната челюст. А дъхът на кучето ви не става по-добър, нито зъбите му – по-чисти. Дори и минимално отчупване на емайла на зъба води до бързо натрупване на зъбен камък. Грапавата повърхност на счупения зъб е идеално място за задържане на хранителни остатъци и натрупване на бактерии.

При някои кучета, венците са по-чувствителни и честото миене с четка за зъби може да доведе до кървене. Затова и ветеринарните лекари препоръчват водата за уста в комбинация със специални лакомства, като PEDIGREE Dentastix.

Не е тайна, че вашето куче ви обича повече, отколкото обича себе си. С лакомствата Dentastix може да му напомните, че чувството е взаимно и същевременно да се грижите за здравето и устната му хигиена. Освен, че денталните пръчици са вкусни, те са един от най-безболезнените методи, с които можете да третирате устната кухина на вашето куче, подобрявайки дъха му, но и качеството му на живот.

Кучетата са стоици по природа и крият добре болката си, но вие лесно може да установите дали кучето ви има проблеми със зъбите.

Както казахме – лошият дъх е първият признак за проблем със зъбите.

Кървящите венци също трябва да ви алармират, че нещо се случва със зъбите на вашия домашен любимец.

Ако кучето ви не е много общително напоследък и не иска игра – проверете дали това не са последиците от заболяването на венците.

Любовта към домашния любимец трябва да включва ежедневната, рутинна грижа за зъбите му. Измиването на зъбите е най-ефективният метод, който може да комбинирате с PEDIGREE DentaStix за ежедневна употреба.

Лакомствата помагат за намаляване на натрупването на зъбен камък до 80% и е подходящ дори за кученца.

Серията Pedigree DentaStix предлага и богат избор от продукти за всякакви породи.

Здравословно, вкусно и забавно за дъвчене!

Продуктите Pedigree DentaStix са разработени с учени от центъра на Waltham и са доказани като безопасни за редовната хигиена на кучето.

С подобни лакомства няма как да забравите:  здрави зъби - по-добър живот за вашия домашен любимец!

 

* Материалът е подготвен за PEDIGREE DentaStix