В подготовката за коледните празници винаги влизат и сладките, които всички хапват с удоволствие.

И тъй като кутията за бисквити се изпразва много бързо, предпочитанията се насочват към коледни печива с малко въглехидрати, за да запазим добрата си линия и по време на празниците.

Ето как сладките стават нисковъглехидратни:

Всеки, който иска да изпече такива бисквити, трябва да се снабди с брашно, което е с ниско съдържание на въглехидрати и/или да се откаже напълно от захарта, или да потърси алтернативи. В 100 гр пшенично брашно се съдържат 83 грама въглехидрати, така че ще трябва да заложите на други видове брашна.

Кокосово брашно

Кокосовото брашно придава сладникав вкус на бисквитките и съдържа само 9 грама въглехидрати на 100 грама. То е богато на засищащи баластни вещества и растителен белтък - освен това то е безглутеново. Прави се от кокосови ядки, които се изсушават, обезмасляват и се смилат.

Важно е обаче да не заменяте просто така пшеничното брашно с нисковъглехидратните му алтернативи, а да го направите в съотношение 1:5: 100 грама пшенично брашно се заменят с 20 грама кокосово, освен ако не става дума за рецепта с кокосово брашно.

Бадемово брашно

Само с 3,5 грама въглехидрати на 100 грама бадемовото е може би най-нисковъглехидратаната алтернатива, когато става дума за брашно. То е безглутеново, сравнително нискомаслено и богато на растителен белтък. Прави се от сурови бадеми, които се обезмасляват и се смилат.

Бадемовото брашно също не може да замести напълно пшеничното, тъй като нискомасленият вариант има нужда от повече течност и залепващият белтък глутен липсва. Най-добре е да се използват рецепти, които изначално са с бадемово брашно или всеки 100 грама пшенично брашно се заменят с 20 до 25 грама бадемово.

Соево брашно

То не може да замести напълно пшеничното брашно, но е подходящо за добавка към хляб, сладкиш или курабийки. Oколо 75 грама соево брашно могат да заместят 100 грама пшенично, а вътре има само 3 грама въглехидрати. Нисковъглехидратният вариант се прави от натрошени, печени и смлени соеви зърна и има лек вкус на ядки.

Заместители на захарта

Захарта е табу за нисковъглехидратните сладки. Алтернативите са или напълно отказване от захарта, като използвате естествената сладост на горски плодове, които добавяте в сладките, или да ползвате стевия, ксилит, еритрит или аспартам.

Колко са полезни

За всички, които искат да се хранят здравословно и по време на коледните празници, нисковъглехидратните бисквитки са чудесен избор. Те не повишават излишно кръвната захар и не възпрепятстват разграждането на мазнините.

3 рецепти за нисковъглехидратни сладки

Канелени звездички

Необходими продукти за една тава

80 г бадемово брашно

50 г смлени лешници

1/2 с.л. канела

10 г ксилит

1 ванилия

1 с.л. белтък

1 с.л. лимонов сок

25 г еритрит

Приготвяне

За нисковъглехидратните канелени звездички се смесват бадемовото брашно, смлените лешници, канелата и ксилита.

Разбийте белтъка на сняг и добавете към него ванилията, а след това разбъркайте с брашняната смес. Оформете го на топка, увийте с фолио и го оставете да почива 35 минути в хладилник. Разточете тестото между две парчета фолио, махнете горното и го оставете за още 25 минути в хладилника. Загрейте фурната на 160 градуса отгоре и отдолу и сложете тестото върху хартия за печене. Изрежете канелените звездички и ги оставете да се изпекат за 15 минути. След като са напълно готови, можете да приготвите глазурата. Разбъркайте лимонов сок с 1 с.л. вода и еритрит и украсете звездичките.

Ванилови подковки

Необходими продукти за една тава

150 г бадемово брашно

100 г масло (на стайна температура)

1 ванилия

1 с.л. стевия на прах

1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне

Разбъркайте всички съставки, оформете тестото на топка и го сложете във фолио за около 30 минути в хладилника. Загрейте фурната на 175 градуса отгоре и отдолу. Нарежете тестото на кръгчета с дебелината на палец и оформете от тях подкови. Печете около 10 минути.

Снимка: Shutterstock

Масленки

Необходими продукти:

50 г ксилит

100 г масло (на стайна температура)

180 г бадемово брашно

3 с.л. брашно от теф

1 ванилия

1 яйце

1 щипка сол

Приготвяне

Ксилитът и маслото се разбиват на пяна.

След това се добавят брашната от бадеми и теф, ванилията и яйце. Тестото се оформя на топка, увива се във фолио и се оставя в хладилника за около час. Фурната се загрява на 180 градуса отгоре и отдолу. Покрийте с брашно повърхността, на която ще разточвате тестото, разточете вснимателно и нарежете сладките. Оставете във фурната за около 10 минути.

Снимка: Shutterstock