3 рецепти за нисковъглехидратни коледни сладки
Вкусни и полезни
В подготовката за коледните празници винаги влизат и сладките, които всички хапват с удоволствие.
И тъй като кутията за бисквити се изпразва много бързо, предпочитанията се насочват към коледни печива с малко въглехидрати, за да запазим добрата си линия и по време на празниците.
Ето как сладките стават нисковъглехидратни:
Всеки, който иска да изпече такива бисквити, трябва да се снабди с брашно, което е с ниско съдържание на въглехидрати и/или да се откаже напълно от захарта, или да потърси алтернативи. В 100 гр пшенично брашно се съдържат 83 грама въглехидрати, така че ще трябва да заложите на други видове брашна.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно придава сладникав вкус на бисквитките и съдържа само 9 грама въглехидрати на 100 грама. То е богато на засищащи баластни вещества и растителен белтък - освен това то е безглутеново. Прави се от кокосови ядки, които се изсушават, обезмасляват и се смилат.
Важно е обаче да не заменяте просто така пшеничното брашно с нисковъглехидратните му алтернативи, а да го направите в съотношение 1:5: 100 грама пшенично брашно се заменят с 20 грама кокосово, освен ако не става дума за рецепта с кокосово брашно.
Бадемово брашно
Само с 3,5 грама въглехидрати на 100 грама бадемовото е може би най-нисковъглехидратаната алтернатива, когато става дума за брашно. То е безглутеново, сравнително нискомаслено и богато на растителен белтък. Прави се от сурови бадеми, които се обезмасляват и се смилат.
Бадемовото брашно също не може да замести напълно пшеничното, тъй като нискомасленият вариант има нужда от повече течност и залепващият белтък глутен липсва. Най-добре е да се използват рецепти, които изначално са с бадемово брашно или всеки 100 грама пшенично брашно се заменят с 20 до 25 грама бадемово.
Соево брашно
То не може да замести напълно пшеничното брашно, но е подходящо за добавка към хляб, сладкиш или курабийки. Oколо 75 грама соево брашно могат да заместят 100 грама пшенично, а вътре има само 3 грама въглехидрати. Нисковъглехидратният вариант се прави от натрошени, печени и смлени соеви зърна и има лек вкус на ядки.
Заместители на захарта
Захарта е табу за нисковъглехидратните сладки. Алтернативите са или напълно отказване от захарта, като използвате естествената сладост на горски плодове, които добавяте в сладките, или да ползвате стевия, ксилит, еритрит или аспартам.
Колко са полезни
За всички, които искат да се хранят здравословно и по време на коледните празници, нисковъглехидратните бисквитки са чудесен избор. Те не повишават излишно кръвната захар и не възпрепятстват разграждането на мазнините.
3 рецепти за нисковъглехидратни сладки
Канелени звездички
Необходими продукти за една тава
80 г бадемово брашно
50 г смлени лешници
1/2 с.л. канела
10 г ксилит
1 ванилия
1 с.л. белтък
1 с.л. лимонов сок
25 г еритрит
Приготвяне
За нисковъглехидратните канелени звездички се смесват бадемовото брашно, смлените лешници, канелата и ксилита.
Разбийте белтъка на сняг и добавете към него ванилията, а след това разбъркайте с брашняната смес. Оформете го на топка, увийте с фолио и го оставете да почива 35 минути в хладилник. Разточете тестото между две парчета фолио, махнете горното и го оставете за още 25 минути в хладилника. Загрейте фурната на 160 градуса отгоре и отдолу и сложете тестото върху хартия за печене. Изрежете канелените звездички и ги оставете да се изпекат за 15 минути. След като са напълно готови, можете да приготвите глазурата. Разбъркайте лимонов сок с 1 с.л. вода и еритрит и украсете звездичките.
Ванилови подковки
Необходими продукти за една тава
150 г бадемово брашно
100 г масло (на стайна температура)
1 ванилия
1 с.л. стевия на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
Приготвяне
Разбъркайте всички съставки, оформете тестото на топка и го сложете във фолио за около 30 минути в хладилника. Загрейте фурната на 175 градуса отгоре и отдолу. Нарежете тестото на кръгчета с дебелината на палец и оформете от тях подкови. Печете около 10 минути.
Масленки
Необходими продукти:
50 г ксилит
100 г масло (на стайна температура)
180 г бадемово брашно
3 с.л. брашно от теф
1 ванилия
1 яйце
1 щипка сол
Приготвяне
Ксилитът и маслото се разбиват на пяна.
След това се добавят брашната от бадеми и теф, ванилията и яйце. Тестото се оформя на топка, увива се във фолио и се оставя в хладилника за около час. Фурната се загрява на 180 градуса отгоре и отдолу. Покрийте с брашно повърхността, на която ще разточвате тестото, разточете вснимателно и нарежете сладките. Оставете във фурната за около 10 минути.