Вече повече от месец живеем вкъщи, забавляваме се вкъщи и работим от къщи. И ако преди хоум офисът беше нещо, към което едни прибягваха рядко и само при необходимост, то хората, за които това е постоянно положение, най-вероятно знаят за какво става дума, когато казваме, че трябва да превърнем дома си в удобно и уютно място за работа.

За щастие това изобщо не е трудно, а приятно и дори може да стане причина да си купим някои неща, които отдавна сме искали, но все сме се спирали с довода "Е, кога ще ги ползваме?" Ето сега е моментът.

Вижте поне 9 важни правила как да направим още по-приятна работата у дома:

Купете си добър и бърз лаптоп

Ако все още не сте инвестирали в такава машина, може би е крайно време да го направите. Старият ви компютър, на който пускате филмчета и песнички на децата, няма да свърши работа, когато става дума за цял работен ден. И като казваме да инвестирате в добър лаптоп, това наистина е инвестиция, все пак с негова помощ ще изкарвате пари. Важно е да имате надеждна машина, за да можете бързо и лесно да се справяте с техническата част от работата си, така че да нямате проблеми с колеги, шефове и да не се ядосвате, че сте възпрепятствани да свършите работата си поради технически проблеми.

Направете си удобен работен кът

За да отделите все пак по някакъв начин домашната атмосфера от работната и да пресъздадете чувството за офис, хубаво е да си направите работен кът. С удобен офис стол и бюро или поне масичка за лаптоп. Другото съображение за обособяването на такова пространство вкъщи е, че може многократно да се налага да влизате във видеовръзка с колегите или шефовете си и не е много удачно това да става, докато се излежавате на спалнята си.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И все пак за тези моменти (с излежаването на леглото, защото всички ги имаме, когато работим от къщи) е добре да се снабдите с удобна масичка за лаптоп, с която да работите и в легнало положение.

Заложете на тефтера

Всички можем да ползваме онлайн календари, различни органайзери и т.н., но няма нищо по-хубаво и полезно за работа от добрия стар книжен тефтер. Вземете си един такъв и го дръжте винаги на работното си място вкъщи, за да можете да си записвате задачите за деня или за седмицата и да не ровите в различни файлове на компютъра си, когато искате да се подсетите за нещо важно.

Работна лампа за подходяща светлина

По принцип офисите разполагат с богато осветление, големи прозорци и много естествена светлина. Вкъщи не винаги е така. За да избегнете ленивостта и замайването, работейки вкъщи много часове без щедра светлина, инвестирайте в работна лампа, най-добре в такава, която имитира слънчевата светлина.

Осигурете си хубави слушалки

Те са абсолютно задължителни, когато работите вкъщи. От една страна ще ви помогнат да се изолирате от заобикалящата ви среда, особено когато не сте сами вкъщи или имате съседи с малки бебета, които плачат, кучета, които не спират да лаят, както и съседи, които точно сега са решили да правят ремонт. От друга страна, ще спестите на хората, които са вкъщи с вас, шумовете от компютъра ви, които те най-вероятно няма да искат да чуват.

Одеяло за всяко тяло

Когато работим дълго и стоим на едно място, често ни става студено. За тези моменти е хубаво да имаме едно меко одеяло, което да преметнем през раменете си.

Чести разходки из дома

За да не се обездвижим твърде много, докато работим от къщи, трябва сами да си наложим да ставаме от работното място поне по веднъж на всеки час или на всеки половин час. Можем да отидем до балкона, да отскочим за храна или за вода.

Пиене на вода

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем, когато работите от къщи: пийте много вода! За да съчетаете пиенето на вода с честите малки разходки из жилището, вземете си шише от половин литър, което да стои до вас на бюрото ви и в момента, в който го изпразните, тичайте до кухнята, за да го напълните отново.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кратки упражнения по няколко пъти на ден

Понякога, работейки на компютър с часове, сякаш мозъкът ни отказва да функционира нормално. Когато усетите подобни признаци, първо пийнете вода, а после направете няколко кратки серии с упражнения. Ето това е нещо, заради което може би биха ви гледали странно в офиса, но когато офисът е у дома, няма никакъв проблем. Започнете с коремни преси, на следващата почивка направете няколко клякания, после малко упражнения за разтягане и така, докато свърши работният ден.