Андре Токев и Събин Ранков събират мултинационални коледни ястия на празничната трапеза на 24 декември от 12:30 часа в "Ловци на храна" по bTV

На връх Коледа двамата известни готвачи ще отведат зрителите на едно много приятно празнично пътешествие в пловдивския регион. Множеството националности и религии предопределят и разнообразието на истории и рецепти, а на масата ще цари микс от вкусовете на народите.

"Ловците на храна" ще посетят Стария Пловдив - един от малкото градове в България, запазили облика си от миналите векове. Събин ще се наеме да посреща и настанява гостите, да запали камината и да намери най-хубавата туршия. През това време журито на MasterChef ще приготви микс от фондю и шунка, като съчетае в едно френската и английската традиция. Той ще сподели пред зрителите на bTV, че се е запалил по рецептата по време на двугодишната си работа като главен готвач във Франция, а тайната е да се комбинират само твърди, планински сирена. Шоколадовият десерт е неизменна част от празничната трапеза, а шеф Токев ще предложи вариация на брауни без брашно и захар.

Първият гост на Андре - Сара, ще нагости "ловците на храна" с домашни понички, традиционни за посрещането на празника на светлината Ханука - еквивалентът на Коледа в Израел. На трапезата се слагат интернационални ястия като пържена грис халва, палачинки от картофи, а децата получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни.

Шеф Алекс Иванчев ще приготви бърз вариант на щолен и джинджърбред, чиято първа рецепта датира от 2400 г. пр. Хр. в Гърция. Следващият гост на Токев - Марко Лукиари, ще демонстрира как се правят спагети с миди Вонголе и струфоли по оригинална италианска коледна рецепта. Фания ще сготви "сельодка под шуба", зимна салата и тържествения десерт чак-чак, които руснаците слагат на масата на 6 януари според григорианския календар. Андре и Хари ще покажат на зрителите и типичните арменски кнедли с плънка от пуешко - мантъ. А Събин и неговите приятели Яшко и Кольо ще се погрижат за питката, домашното вино и доброто настроение на трапезата.