Да си направим вкусен и полезен есенен тиквен кекс
Да запретнем ръкави
Дойде сезонът на тиквите и тъй като освен че са вкусни, те са и изключително полезни, ще ви предложим един чудесен тиквен кекс за сезона.
Съставки за голяма форма за кекс:
200 г лимецово или бяло брашно
1 пакетче бакпулвер
1 щипка фина морска сол
1 чаена лъжичка смлян джинджифил
1 чаена лъжичка с връх канела
150 г масло
330 г тиква (настъргана или ситно нарязана)
кори от 2 био портокала
40 г едро настъргана ябълка
320 г сурова тръстикова захар
4 яйца
Приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 185 градуса. Намазнете и набрашнете формата. Разбъркайте брашното, бакпулвера, солта, джинджифила и канелата в голяма купа.
Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете настърганата тиква. ябълката и портокаловите кори. Свалете от котлона и оставете настрана.
Разбийте захарта и яйцата. Прибавете брашняната смес и разбъркайте до получаването на хомогенно тесто. След това сложете и тиквено-ябълковата смес и разбъркайте отново.
Изсипете тестото във формата и печете около 40 минути. Извадете и го оставете да се охлади, преди да сервирате.
Добър апетит!