Колко е трудно да НЕ можеш да готвиш? Ако питате Елизабет Александрова, създател на амбициозния кулинарен блог за начинаещи готвачи "Рецептите на мама" - да НЕ готвиш е доста трудно. Особено когато имаш свое домакинство. И особено, ако искаш да приложиш наученото от майка си, а летвата е вдигната страшно високо.

Елизабет работи в отдела за дигитален маркетинг на "Нестле" и се опитва да съчетава заетостта на пълен работен ден с поддържането на блога и с готвене за собствено удоволствие. Оказва се, че намирането на време е най-голямото предизвикателство.

Срещаме се с Ели в нейния апартамент, който представлява и студио за снимките на "Рецептите на мама", за да ни разкаже повече за блога, за това какво можем да приготвим за Коледа - и най-вече да сподели с екипа на #URBN.dir.bg страхотната си баклава, една тава с уникална баница с праз и убийствено приятни какаови бонбони с портокал.

И трите вкусотии, приготвени от Ели, са сътворени изключително и само с продукти, осигурени от Kaufland, които тази година влизат в ролята на Официален партньор на Дядо Коледа чрез обогатения си асортимент с над 1300 празнични предложения. Испански и френски сирена, висококачествени деликатеси и изискани десерти от Европа ви очакват в обектите на веригата. А специално за хората с чувствително небцe в серията EXQUISIT има премиум продукти от държави като Италия, Испания и Франция. Които, нека си признаем, разбират от храна.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Освен че застават зад най-вкусната възможна храна за българското семейство, Kaufland са и партньори в търсенето на "рецепта" за щастливо прекарване на празниците на всеки човек.

Затова помолихме за среща на по "баклава-като-на-мама" Ели и нейния приятел Боян, чийто вкусен блог представлява именно една такава "рецепта", обединяваща две поколения, и дава нов прочит на всичко онова, което българите обичаме да готвим по празници, а и в ежедневието.

Ще представиш ли на читателите "Рецептите на мама": кой седи зад него и каква е концепцията?

Съдържанието е изцяло от мен. Рецептите са от майка ми. През повечето време снимките прави моят приятел Боян. Той е уебдизайнер и логото на страницата също е от него. Заснетите кадри обработвам сама.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Идеята за "Рецептите на мама" дойде преди около една година и тогава дадох начало на блога. Но после смених работата, взехме си апартамент, нямахме абсолютно никакво време и си дадох отсрочка. Подготвяхме материалите около 3-4 месеца, преди да го пуснем наново. Планирахме добре: наснимахме предварително няколко рецепти, за да може да имаме съдържание и да публикуваме, когато нямаме възможност да заснемем нещо ново.

Исках всичко да бъде много изпипано. Аз много държа да има снимки. Понеже и аз съм начинаещ готвач, обикновено ми е много трудно да следвам написана рецепта, тъй като в много случаи пропорциите са объркани. Затова искам да показваме в снимки стъпка по стъпка как се прави, така че и да не можеш да готвиш, да се справиш.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Кое точно те вдъхнови да създадеш "Рецептите на мама"?

Няколко неща. Първото е, че наистина където и да отида, се оказва, че моята майка готви най-добре. Случвало ми се е на заведение с приятели да не си поръчвам например мусака, защото как така ще ям чужда мусака, на майка ми е най-хубавата, не мога да ям друго!

Другото нещо е, че едва от няколко месеца живея отделно и доскоро не ми се беше налагало да готвя.

Майка ми много обича да контролира нещата и аз съм точно като нея, затова и в кухнята не се разбираме - това е нейна територия, която предпочитам да не прекрачвам. Обичам само да наблюдавам. Тя ми е показвала много рецепти и съответно ми е помагала, но аз имам по-различен подход и малко ги променям. Слагам нещичко от себе си, но пак си остават нейните рецепти, разбира се.

Общо взето готвенето е много семейно за мене. Затова държа да се науча първите рецепти, които правя, да са тези на майка ми. В блога буквално започваме от "а, б", понеже аз лично започвам от "а, б". И когато направя някоя рецепта, която звучи сложно, в крайна сметка се оказва доста лесно. Така стана с баклавата. Баницата се оказа доста лесна, а аз винаги съм си мислела, че е голямо предизвикателство.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Традиционни ли са рецептите на майка ти - предават се от поколение на поколение или са такива, които тя е намирала?

Има традиционни рецепти, но и такива, които майка ми е събирала от различни хора, защото са ѝ харесвали. Тя използва тефтери, които са пълни с хвърчащи листчета. На тях са записвани рецепти от различни хора или места. Майка ми също така много обича да експериментира, съответно и аз гледам да надграждам нейните рецепти. Баклавата, например, която опитахте, изглежда точно като нейната, единственото е, че сложих по-малко захар, защото не я обичам толкова сладка.

Всичките продукти, които съм използвала за тези рецепти, са от Kaufland България. И точените кори, и орехите, които закупих готови, вакуумирани. Единствено ги смелих. Използвах и галета и канела. Колкото до шоколадовите топчета - може да прозвучи като реклама, но върху тях настъргах и самата коричка на половин портокал и съм впечатлена от това колко уникални са тези портокали - нямат онзи изкуствен вкус, който често се среща.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

У вас основно ти ли готвиш?

Основно аз и вече доста редовно. До съвсем скоро Боян работеше до късно и като стане осем часа и се прибере, се налагаше да ядем нещо, а не можеше да го чакам. Иначе неговият специалитет са бухтичките рано сутрин събота и неделя. Той наистина е по закуските и дори ме научи да правя палачинки.

Какво ще приготвиш за Коледа и кои продукти и гозби свързваш с празника?

За Коледа със сигурност ще приготвя отново от тази баница с праз. Всъщност тази баница свързвам най-силно с Коледа от детство. Рецептата е на леля ми и вече е традиционна в нашето семейство.

От продуктите портокалите са нещо, което за мен е много свързано с Коледа още от детството.

Какви рецепти ще пуснете в блога по Коледа?

В блога предстои да пуснем рецепта за коледни мъфини, вдъхновени от рецептата за кекс на майка ми. Ще пусна и рецептата за баница с праз, за какаовите коледни сладки с портокал и баклавата. Може би и коледни курабийки и коледни меденки, които също са рецепти на майка ми.

Ти асоциираш Коледа основно с...

Храната. И подаръците. Бъдни вечер за мен е най-семейното време. Ще бъдем на гости на моите родители, майка ми ще готви, но аз ще направя баницата с праз.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Как преминава типичната ваша Коледа?

Тази ще бъде малко по-различна, защото с моя приятел Боян досега винаги сме били на Бъдни вечер разделени. Но този път решихме да прекараме празника при родителите.

Обикновено майка ми прави боб. Постим, единственото изключение е баницата със сирене, защото всички я обичат. В питката задължително слагаме късмети. Понякога монета, друг път бобче, дренче.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Каква е "рецептата" за безпроблемна коледна семейна вечер?

За разлика от други семейства, ние никога не сме се карали на Коледа, положението е малко изнервено единствено, докато майка ми готви. Тя приготвя по няколко неща едновременно, за да може да смогне за един ден.

Да сме заедно, това е рецептата.

Как ще изненадаш майка си?

На родителите е най-трудно да се подарява и тази година, признавам си, все още не сме готови.

Как ще се развива блогът занапред?

Вероятно ще правим видеа или най-малкото тийзъри. Пак ще си има снимки в рецептите, но искаме и повече визуално съдържание, защото то се възприема по-лесно.

Дано да имате сили, време и желание!

Благодаря.

Този материал достигна до вас със съдействието на Kaufland.

"Рецептите на мама", които опитахме и оценихме:

Баклава

Необходими продукти:

- точени кори

- 500 г орехи

- 4 супени лъжици галета

- 2 супени лъжици канела

- малко пакетче масло

- 3 водни чаши вода

- 1 и 1/2 водни чаши захар

Приготвяне:

1. Орехите се смилят ситно и към тях се добавят галетата и канелата.

2. Тавата се покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса.

3. Започва редуване на 3/4 кори, които се покриват с плънката от орехи, галета и канела. Редува се, докато свърши плънката или корите, като последните кори не се покриват с плънка.

4. Нарязва се на парчета, може да са квадрати, триъгълници, в зависимост от предпочитанията на всеки.

5. Маслото се разтопява на водна пара и с четка или лъжица се поливат обилно краищата на всяко парче.

6. Баклавата се слага във фурната и се пече горе и долу на 200 градуса около 30 мин., в зависимост от фурната. Важното е да се запече до златисто отгоре и отдолу. Малък хинт - ако вече се е запекла добре отгоре, но отдолу все още не е, може да се покрие с хартия за печене.

7. Вече изпечената баклава се оставя да изстине и се приготвя сиропът.

8. За сиропа се слагат водата и захарта и се вари, докато се разтопи хубаво захарта. Като е готов, се оставя да поизстине леко.

9. Щом баклавата е изстинала, а сиропът все още топъл, но не горещ, се залива.

10. Оставя се да престои на студено, за да могат корите хубаво да поемат от сиропа.

11. На следващия ден баклавата е готова за хапване. Може да се сервира, като се поръси с малко смлени орехи.

 

Постна баница с праз

Необходими продукти:

- точени кори

- 2 връзки праз

- зехтин/олио

- 100 мл вода

Приготвяне:

1. Лукът се нарязва на ситно и се слага заедно с олиото в малка тенджера или по-дълбок тиган и се задушават, докато лукът омекне.

2. Добавя се водата и се остава тя да изври.

3. В кръгла тава се слага хартия за печене и се намазва с олиото. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса

4. Взимат с по 2 кори и обилно се слага от плънката с лука. Навива се и се слага в тавата, като се започва от вътре навън.

5. Слага се във фурната и се пече около 30 мин., като трябва да се запече до златисто отгоре и отдолу.

6. Щом е готова, се вади от фурната и се напръсква с малко вода и се завива с кърпа или покривка. Готова е за хапване, след като изстине.

 

Третата рецепта за какаови бонбони с портокал можете да откриете в блога.

 

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Грим: Росина Георгиева