Колко е трудно да НЕ можеш да готвиш? Ако питате Елизабет Александрова, създател на амбициозния кулинарен блог за начинаещи готвачи "Рецептите на мама" - да НЕ готвиш е доста трудно. Особено когато имаш свое домакинство. И особено, ако искаш да приложиш наученото от майка си, а летвата е вдигната страшно високо.
Елизабет работи в отдела за дигитален маркетинг на "Нестле" и се опитва да съчетава заетостта на пълен работен ден с поддържането на блога и с готвене за собствено удоволствие. Оказва се, че намирането на време е най-голямото предизвикателство.
Срещаме се с Ели в нейния апартамент, който представлява и студио за снимките на "Рецептите на мама", за да ни разкаже повече за блога, за това какво можем да приготвим за Коледа - и най-вече да сподели с екипа на #URBN.dir.bg страхотната си баклава, една тава с уникална баница с праз и убийствено приятни какаови бонбони с портокал.
И трите вкусотии, приготвени от Ели, са сътворени изключително и само с продукти, осигурени от Kaufland, които тази година влизат в ролята на Официален партньор на Дядо Коледа чрез обогатения си асортимент с над 1300 празнични предложения. Испански и френски сирена, висококачествени деликатеси и изискани десерти от Европа ви очакват в обектите на веригата. А специално за хората с чувствително небцe в серията EXQUISIT има премиум продукти от държави като Италия, Испания и Франция. Които, нека си признаем, разбират от храна.
Освен че застават зад най-вкусната възможна храна за българското семейство, Kaufland са и партньори в търсенето на "рецепта" за щастливо прекарване на празниците на всеки човек.
Затова помолихме за среща на по "баклава-като-на-мама" Ели и нейния приятел Боян, чийто вкусен блог представлява именно една такава "рецепта", обединяваща две поколения, и дава нов прочит на всичко онова, което българите обичаме да готвим по празници, а и в ежедневието.
Ще представиш ли на читателите "Рецептите на мама": кой седи зад него и каква е концепцията?
Съдържанието е изцяло от мен. Рецептите са от майка ми. През повечето време снимките прави моят приятел Боян. Той е уебдизайнер и логото на страницата също е от него. Заснетите кадри обработвам сама.
Идеята за "Рецептите на мама" дойде преди около една година и тогава дадох начало на блога. Но после смених работата, взехме си апартамент, нямахме абсолютно никакво време и си дадох отсрочка. Подготвяхме материалите около 3-4 месеца, преди да го пуснем наново. Планирахме добре: наснимахме предварително няколко рецепти, за да може да имаме съдържание и да публикуваме, когато нямаме възможност да заснемем нещо ново.
Исках всичко да бъде много изпипано. Аз много държа да има снимки. Понеже и аз съм начинаещ готвач, обикновено ми е много трудно да следвам написана рецепта, тъй като в много случаи пропорциите са объркани. Затова искам да показваме в снимки стъпка по стъпка как се прави, така че и да не можеш да готвиш, да се справиш.
Кое точно те вдъхнови да създадеш "Рецептите на мама"?
Няколко неща. Първото е, че наистина където и да отида, се оказва, че моята майка готви най-добре. Случвало ми се е на заведение с приятели да не си поръчвам например мусака, защото как така ще ям чужда мусака, на майка ми е най-хубавата, не мога да ям друго!
Другото нещо е, че едва от няколко месеца живея отделно и доскоро не ми се беше налагало да готвя.
Майка ми много обича да контролира нещата и аз съм точно като нея, затова и в кухнята не се разбираме - това е нейна територия, която предпочитам да не прекрачвам. Обичам само да наблюдавам. Тя ми е показвала много рецепти и съответно ми е помагала, но аз имам по-различен подход и малко ги променям. Слагам нещичко от себе си, но пак си остават нейните рецепти, разбира се.
Общо взето готвенето е много семейно за мене. Затова държа да се науча първите рецепти, които правя, да са тези на майка ми. В блога буквално започваме от "а, б", понеже аз лично започвам от "а, б". И когато направя някоя рецепта, която звучи сложно, в крайна сметка се оказва доста лесно. Така стана с баклавата. Баницата се оказа доста лесна, а аз винаги съм си мислела, че е голямо предизвикателство.
Традиционни ли са рецептите на майка ти - предават се от поколение на поколение или са такива, които тя е намирала?
Има традиционни рецепти, но и такива, които майка ми е събирала от различни хора, защото са ѝ харесвали. Тя използва тефтери, които са пълни с хвърчащи листчета. На тях са записвани рецепти от различни хора или места. Майка ми също така много обича да експериментира, съответно и аз гледам да надграждам нейните рецепти. Баклавата, например, която опитахте, изглежда точно като нейната, единственото е, че сложих по-малко захар, защото не я обичам толкова сладка.
Всичките продукти, които съм използвала за тези рецепти, са от Kaufland България. И точените кори, и орехите, които закупих готови, вакуумирани. Единствено ги смелих. Използвах и галета и канела. Колкото до шоколадовите топчета - може да прозвучи като реклама, но върху тях настъргах и самата коричка на половин портокал и съм впечатлена от това колко уникални са тези портокали - нямат онзи изкуствен вкус, който често се среща.
У вас основно ти ли готвиш?
Основно аз и вече доста редовно. До съвсем скоро Боян работеше до късно и като стане осем часа и се прибере, се налагаше да ядем нещо, а не можеше да го чакам. Иначе неговият специалитет са бухтичките рано сутрин събота и неделя. Той наистина е по закуските и дори ме научи да правя палачинки.
Какво ще приготвиш за Коледа и кои продукти и гозби свързваш с празника?
За Коледа със сигурност ще приготвя отново от тази баница с праз. Всъщност тази баница свързвам най-силно с Коледа от детство. Рецептата е на леля ми и вече е традиционна в нашето семейство.
От продуктите портокалите са нещо, което за мен е много свързано с Коледа още от детството.
Какви рецепти ще пуснете в блога по Коледа?
В блога предстои да пуснем рецепта за коледни мъфини, вдъхновени от рецептата за кекс на майка ми. Ще пусна и рецептата за баница с праз, за какаовите коледни сладки с портокал и баклавата. Може би и коледни курабийки и коледни меденки, които също са рецепти на майка ми.
Ти асоциираш Коледа основно с...
Храната. И подаръците. Бъдни вечер за мен е най-семейното време. Ще бъдем на гости на моите родители, майка ми ще готви, но аз ще направя баницата с праз.
Как преминава типичната ваша Коледа?
Тази ще бъде малко по-различна, защото с моя приятел Боян досега винаги сме били на Бъдни вечер разделени. Но този път решихме да прекараме празника при родителите.
Обикновено майка ми прави боб. Постим, единственото изключение е баницата със сирене, защото всички я обичат. В питката задължително слагаме късмети. Понякога монета, друг път бобче, дренче.
Каква е "рецептата" за безпроблемна коледна семейна вечер?
За разлика от други семейства, ние никога не сме се карали на Коледа, положението е малко изнервено единствено, докато майка ми готви. Тя приготвя по няколко неща едновременно, за да може да смогне за един ден.
Да сме заедно, това е рецептата.
Как ще изненадаш майка си?
На родителите е най-трудно да се подарява и тази година, признавам си, все още не сме готови.
Как ще се развива блогът занапред?
Вероятно ще правим видеа или най-малкото тийзъри. Пак ще си има снимки в рецептите, но искаме и повече визуално съдържание, защото то се възприема по-лесно.
Дано да имате сили, време и желание!
Благодаря.
Този материал достигна до вас със съдействието на Kaufland.
"Рецептите на мама", които опитахме и оценихме:
Баклава
Необходими продукти:
- точени кори
- 500 г орехи
- 4 супени лъжици галета
- 2 супени лъжици канела
- малко пакетче масло
- 3 водни чаши вода
- 1 и 1/2 водни чаши захар
Приготвяне:
1. Орехите се смилят ситно и към тях се добавят галетата и канелата.
2. Тавата се покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса.
3. Започва редуване на 3/4 кори, които се покриват с плънката от орехи, галета и канела. Редува се, докато свърши плънката или корите, като последните кори не се покриват с плънка.
4. Нарязва се на парчета, може да са квадрати, триъгълници, в зависимост от предпочитанията на всеки.
5. Маслото се разтопява на водна пара и с четка или лъжица се поливат обилно краищата на всяко парче.
6. Баклавата се слага във фурната и се пече горе и долу на 200 градуса около 30 мин., в зависимост от фурната. Важното е да се запече до златисто отгоре и отдолу. Малък хинт - ако вече се е запекла добре отгоре, но отдолу все още не е, може да се покрие с хартия за печене.
7. Вече изпечената баклава се оставя да изстине и се приготвя сиропът.
8. За сиропа се слагат водата и захарта и се вари, докато се разтопи хубаво захарта. Като е готов, се оставя да поизстине леко.
9. Щом баклавата е изстинала, а сиропът все още топъл, но не горещ, се залива.
10. Оставя се да престои на студено, за да могат корите хубаво да поемат от сиропа.
11. На следващия ден баклавата е готова за хапване. Може да се сервира, като се поръси с малко смлени орехи.
Постна баница с праз
Необходими продукти:
- точени кори
- 2 връзки праз
- зехтин/олио
- 100 мл вода
Приготвяне:
1. Лукът се нарязва на ситно и се слага заедно с олиото в малка тенджера или по-дълбок тиган и се задушават, докато лукът омекне.
2. Добавя се водата и се остава тя да изври.
3. В кръгла тава се слага хартия за печене и се намазва с олиото. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса
4. Взимат с по 2 кори и обилно се слага от плънката с лука. Навива се и се слага в тавата, като се започва от вътре навън.
5. Слага се във фурната и се пече около 30 мин., като трябва да се запече до златисто отгоре и отдолу.
6. Щом е готова, се вади от фурната и се напръсква с малко вода и се завива с кърпа или покривка. Готова е за хапване, след като изстине.
Третата рецепта за какаови бонбони с портокал можете да откриете в блога.
Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg
Грим: Росина Георгиева
НАЙ
Роклята на Никол Кидман за наградите "Златен глобус" е бродирана 425 часа
Джулиана Гани захвърли всички дрехи в Доминикана
"Започваме отново": Гал Гадот бременна с трето дете
Кралското семейство се моли за принц Филип
"Мързелива, безидейна церемония" прогони зрителите на "Златен Глобус"
Кралското семейство се моли за принц Филип
"Мързелива, безидейна церемония" прогони зрителите на "Златен Глобус"
"Започваме отново": Гал Гадот бременна с трето дете
Рапърът 100 Кила стана уличен музикант
Джулиана Гани захвърли всички дрехи в Доминикана