Срещата с интериорния дизайнер е като посещението при лекаря - колкото по-откровен и пунктуален си, толкова по-голям е шансът ти да "излекуваш" дома си.

Като дизайнер в практиката си съм имала клиенти от двете крайности - такива, които до педантична отдаденост проучват, събират снимков материал, формулират заданието си в табличен вид, и такива, които изчерпват искането си в едно изречение. Кои са по-печелившите от двата крайни типа сами може да се досетите, но нека обърнем внимание на третия "среден" типаж, който обикновено се оказва в най-изгодна позиция.

Това е човек, който напълно е осъзнал конкретните си нужди и изисквания към интериорния проектант, но за разлика от "педанта" той насърчава дизайнера към творчески освободен подход. Ясно съзнава ролята на проектанта не като базов подизпълнител на вече взето решение, а като специалист, който може да даде професионална добавена стойност по конкретни казуси.

Разбира се, не всеки попада в "средната" категория по ред причини - липса на време, на желание или и двете, и нуждата от интериорен дизайнер е естественото продължение на нещата. Но за да не се оказвате в положението "едно изречение", а именно "Искам да поръчам интериорен проект" и до там, ви препоръчвам да се подготвите малко за срещата. Не е нужно да влагате време и усилия в някаква специална подготовка, вместо това - повдигнете тези въпроси, а той на свой ред ще има такива към вас! Така гаранцията ви за успех ще бъде добрата комуникация с дизайнера.

Задължително условие преди разговора е да огледате заедно на място помещенията, които ще бъдат обект на интериорен дизайн.

Ето ги и точките, на които бих ви препоръчала да се спрете по време на разговора, ако искате да ускорите в максимална степен работния процес по проекта.

1. Определяне на приблизителни цветови палитри

Добре е изборът на цветове да стане на ранен етап, като тук се включват всички компоненти на интериора, а не само ограждащите повърхнини - стени, настилки и тавани. Багрите играят роля във визуалното възприятие на формите и геометрията в пространството - биха могли да тушират дефект или да изявят акцент. Много често цветовият облик е естествено продължение на околната среда видима през прозорците или е в контраст с нея, а понякога съществуващи елементи като дограми, врати, мебели (които ще се запазват) налагат цветовата гама.

Арх. Елена Даскалова

2. Определяне на стила.

Минималистичен, рустик, винтидж, индустриален...сигурно все някъде сте ги чували!

Снимка: Арх. Елена Даскалова

С конкретно име или не, всеки интериор има стил - дали наподобяващ нещо видяно, дали индивидуално неповторим.

За много хора изборът на стила от самото начало е лесно и задължително, защото стилът е отражение на вътрешния им свят - трудно ще е например за типичния хипи младеж да заживее във винтидж интериор и обратното. Има друго по-голямо предизвикателство обаче. Възможно ли е интериорен дизайнер, заклет привърженик на минимализма, да проектира мечтания ти еклектичен дом! Отговорът не е еднозначен и това със сигурност е нещо, за което трябва да си стиснете ръцете на много ранен етап.

3. Има ли предмети и мебели, притежавани или предстоящи да се закупят, които задължително трябва да намерят място в интериора.

Такъв подход може да се наложи поради оптимизация на бюджета чрез използване на част от старите мебели и уреди в новия интериор или от чисто сантиментални подбуди, когато например старото фамилно пиано трябва да остане част от живота в новия дом.

Снимка: Арх. Елена Даскалова

4. Има ли проблемни места в помещенията, които задължително трябва да се прикрият.

Много често интериорният дизайн се оказва последната и единствена възможност да се прикрият дефекти от архитектурния проект на сградата и строителството. Това е безценната сила на добрия дизайнер - да превърне дефекта в ефект. Толкова изтъркано, но самата истина!

Снимка: Арх. Елена Даскалова

5. Задължително повдигнете въпроса за бюджета, който възнамерявате да вложите в реализацията на проекта. 

Това би поставило на проектанта много по-ясни граници, до които да развихри творческия си замах. В противен случай може да се окажете в неприятната разочароваща ситуация, когато много харесвате дизайнерското предложение, но не можете да си го позволите.

Не на последно място, необходимо е да се обсъди темата със заплащането и сроковете. В крайна сметка Вие сте поръчител на услуга и изразът "чисти сметки, добри приятели" спокойно може да се перифразира в " чисти сметки, добра комуникация"!

И накрая, най-важния съвет към всеки, който ще общува по някакъв начин с интериорен дизайнер е: НЕ спестявайте информация! Всичко НЕ казано или казано със закъснение ще окаже негативно влияние за резултата, който получавате!

Арх. Елена Даскалова и арх. Нели Иванова са създателите на студио NIE architects. И двете ще бъдат чести гост-автори на #URBN, където ще споделят своя опит, препоръки и идеи за това как да направим дома си по-красив, по-уютен и по-наш.