"Няма любов, по-искрена от любовта към храната." - Джордж Бърнард Шоу

Има два типа хора, когато стане дума за храна. За едните храната е задължение, което поставят наравно с всички останали нужди като къпане, миене на зъбите и изхвърляне на боклука. Необходимост, която трябва да бъде задоволена, за да е здрав организмът.

Има и втори тип хора, към които, признавам, спадам и аз. Хора, за които храната е удоволствие и малък повод за празник. Наричат ни по различен начин - чревоугодник, кулинар, сладокусник, foodie... Най-изчерпателният термин, с който е редно да ни описват, поне според мен, е "ценители".  Защото не само ценим ястията, но и ги възприемаме като изкуство заедно с техния произход, вкусови качества, външен вид - изкуство, което носи усещането за тиха и божествена хармония на сетивата.

А когато Коледа наближи, за всеки ценител на храната като мен настъпва онова еуфорично чувство от предстоящата коледна трапеза. Която няма как да се получи добре, ако нямаш дясна ръка, на която да разчиташ. В моя случай това е Kaufland и тяхната луксозната собствена марка EXQUISIT.  Като официален партньор на Дядо Коледа, тази година Kaufland ни предлага да си направим чудна празнична гурме разходка по света. Защото белобрадият старец има различни лица на всички континенти и почти във всички държави и отлично знае, че качествената храна е луксозен подарък не само за сетивата, но и за душите ни!

Снимка: Kaufland

Коледа по европейски вкус или "от пиле-мляко"

Kaufland са се погрижили тази година да предложат над 1300 допълнителни празнични предложения, а по-конкретно в серията EXQUISIT има премиум продукти от държави като Италия, Испания и Франция. Които, нека си признаем, разбират от храна. И не, не казвам, че трябва да забравим зелевите сарми. Напротив, важно е да съхраняваме добрите семейни рецепти. Но можем да си спестим време и да заменим една от салатите на трапезата с микс от вкусни френски сирена EXQUISIT или пък в платото с мезета, редом до българската луканка, да включим и салчичон или прошуто крудо.

Снимка: Kaufland

ВEЧЕР НА ФРАНЦИЯ

Време на приготвяне: 30 минути (20 минути за пазаруване в Kaufland и 10 минути за оправяне на масата и препичане на филийките)

Необходими продукти

Вино: Въпреки че качественото вино е запазена марка на французите, за вечерята ще се спрем на хубаво червено вино от български производител. Нашият избор е Midalidare.

Сирена: Спираме се на селекцията от френски сирена от серията EXQUISIT. А ако искате сиренето да има още по-изтънчен вкус, може да вземете меко сирене с трюфели.

Снимка: Kaufland

Хайвер: Празничното меню във френския дом често включва и хайвер. Затова, за ценителите на рибния деликатес, мога спокойно да препоръчам хайвер от сьомга.

Месо: Ако на Бъдни вечер и на Коледа сте прекарали над осем часа в приготовления в кухнята, спокойно може да пропуснете готвенето на основното ястие по време на тази тематична вечер и пак да се представите на ниво. Все пак Франция е родината на фоа гра, терините и вкусния дивеч.

В Kaufland може да намерите терин по селски с месо от заек и розмарин или месо от глиган с пет вида пипер. Заложете на кокетните бурканчета Jean Brunet или пък на мус от патешки дроб Imperia. И на забравяйте, патешкият пастет е най-вкусен размазан върху филийка препечен хляб.

А десерт? Тук също всичко е от лесно по-лесно. Може да се спрете на EXQUISIT шоколадов трюфел или крем брюле.

А ако държите да блеснете с кулинарни умения, без да трябва да инвестирате време, може да се спрете на замразените шоколадови суфлета, които да изпечете във фурната като истински шеф готвачи и пак да си спечелите овациите на гостите.

Снимка: Kaufland

ВЕЧЕР НА ИТАЛИЯ

Време на приготвяне: 30 минути (20 минути за пазаруване в Kaufland, 10 минути за сваряване на пастата и 5 минути за намиране на хубав италиански филм. Моята препоръка - комедията Benvenuti al Sud).

Вино: Тази вечер няма как да е космополитна, ако поне един продукт не бъде от България. И този път залагаме на виното. Спряхме се на вино за ценители, подходящо за червени меса и дивеч, а именно мерло Hypnose.

Сирене от Италия. Si, prego! Моцарела, разбира се, и за предпочитане - биволска.

Разядки: Тук изборът е още по-лесен и предрешен. Антипасти с различни вкусове, сушени домати, събрали слънчевите лъчи и любимият ми артишок в олио и подправки.

Снимка: Kaufland

Колбаси: Прошуто, прошуто и пак прошуто.

Pasta delisioza. Най-вкусната паста не се прави по сложна рецепта, а с качествени продукти и за хубава компания. Банално, но факт. Дайте си почивка преди и след големите коледни приготовления - сварете пастата, добавете хубаво меко сирене или бекон, малко масло и едно яйце и ще се сдобиете с истинска Карбонара.

Снимка: Kaufland

Десерт: Забравете за тулумбичките. Те вече са демоде. Поне в италианската вечер. Заложете на традиционния коледен десерт, запазен за "страната на ботуша" - сладкия хляб панетоне, пълен с ароматни плодови корички. А ако обичате десерт с повече плътност, може спокойно да се спрете на профитероли EXQUISIT и няма да съжалявате. С две думи - животът е хубав. Животът е EXQUISIT.

Снимка: Kaufland