Срещаме се с Ели в нейния апартамент, който представлява и студио за снимките на "Рецептите на мама", за да ни разкаже повече за блога, за това какво можем да приготвим за Коледа. Но най-вече да сподели с екипа на #URBN две любими нейни рецепти- за празнична баклава и за постна баница с праз.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Всички вкусотии, които Ели приготви за нас по време на снимките, са сътворени изключително и само с продукти, осигурени от Kaufland, които тази година влизат в ролята на Официален партньор на Дядо Коледа чрез обогатения си асортимент с над 1300 празнични предложения. Испански и френски сирена, висококачествени деликатеси и изискани десерти от Европа ви очакват в обектите на веригата. А специално за хората с чувствително небца в серията EXQUISIT има премиум продукти от държави като Италия, Испания и Франция. Които, нека си признаем, разбират от храна.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

 Необходими продукти:

- точени кори

- 500 гр орехи

- 4 супени лъжици галета

- 2 супени лъжици канела

- малко пакетче масло

- 3 водни чаши вода

- 1 и 1/2 водни чаши захар

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Приготвяне:

  1. Орехите се смилят ситно и към тях се добавят галетата и канелата.
  2. Тавата се покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса.
  3. Започва редуване на 3/4 кори, които се покриват с плънката от орехи, галета и канела. Редува се, докато свърши плънката или корите, като последните кори не се покриват с плънка.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

  1. Нарязва се на парчета, може да са квадрати, триъгълници, зависимост от предпочитанията на всеки.
  2. Маслото се разтопява на водна пара и с четка или лъжица се поливат обилно краищата на всяко парче.
  3. Баклавата се слага във фурната и се пече горе и долу на 200 градуса около 30 мин, зависимост от фурната. Важното е да се запече до златисто отгоре и отдолу. Малък хинт - ако вече се е запекла добре отгоре, но отдолу все още не е, може да се покрие с хартия за печене.

Снимка: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

  1. Вече изпечената баклава се оставя да изстине и се приготвя сиропа.
  2. За сиропа се слага водата и захарта и се вари, докато се разтопи хубаво захарта. Като е готов, се оставя да поизстине леко.
  3. Щом баклавата е изстинала, а сиропът все още топъл, но не горещ, се залива.
  4. Остава се да престои на студено, за да могат корите хубаво да поемат от сиропа.
  5. На следващия ден баклавата е готова за хапване. Може да се сервира, като се поръси с малко смлени орехи.

Интервюто взе: Елица Василева

Снимки: Георги Казаков

Грим: Росина Георгиева

PM: Йорданка Вълчева