Срещаме се с Ели в нейния апартамент, който представлява и студио за снимките на "Рецептите на мама", за да ни разкаже повече за блога, за това какво можем да приготвим за Коледа. Но най-вече да сподели с екипа на #URBN две любими нейни рецепти- за празнична баклава и за постна баница с праз.
Всички вкусотии, които Ели приготви за нас по време на снимките, са сътворени изключително и само с продукти, осигурени от Kaufland, които тази година влизат в ролята на Официален партньор на Дядо Коледа чрез обогатения си асортимент с над 1300 празнични предложения. Испански и френски сирена, висококачествени деликатеси и изискани десерти от Европа ви очакват в обектите на веригата. А специално за хората с чувствително небца в серията EXQUISIT има премиум продукти от държави като Италия, Испания и Франция. Които, нека си признаем, разбират от храна.
Необходими продукти:
- точени кори
- 500 гр орехи
- 4 супени лъжици галета
- 2 супени лъжици канела
- малко пакетче масло
- 3 водни чаши вода
- 1 и 1/2 водни чаши захар
Приготвяне:
- Орехите се смилят ситно и към тях се добавят галетата и канелата.
- Тавата се покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса.
- Започва редуване на 3/4 кори, които се покриват с плънката от орехи, галета и канела. Редува се, докато свърши плънката или корите, като последните кори не се покриват с плънка.
- Нарязва се на парчета, може да са квадрати, триъгълници, зависимост от предпочитанията на всеки.
- Маслото се разтопява на водна пара и с четка или лъжица се поливат обилно краищата на всяко парче.
- Баклавата се слага във фурната и се пече горе и долу на 200 градуса около 30 мин, зависимост от фурната. Важното е да се запече до златисто отгоре и отдолу. Малък хинт - ако вече се е запекла добре отгоре, но отдолу все още не е, може да се покрие с хартия за печене.
- Вече изпечената баклава се оставя да изстине и се приготвя сиропа.
- За сиропа се слага водата и захарта и се вари, докато се разтопи хубаво захарта. Като е готов, се оставя да поизстине леко.
- Щом баклавата е изстинала, а сиропът все още топъл, но не горещ, се залива.
- Остава се да престои на студено, за да могат корите хубаво да поемат от сиропа.
- На следващия ден баклавата е готова за хапване. Може да се сервира, като се поръси с малко смлени орехи.
Интервюто взе: Елица Василева
Снимки: Георги Казаков
Грим: Росина Георгиева
PM: Йорданка Вълчева
НАЙ
Теодора Ненова: Училището, което подготвя децата за живота, е доброто училище
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Джак Никълсън – самотникът, който копнее за една последна любов
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Откриваме защо светът затихна с "Нито звук: Ден първи"
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното