Малко повече от седмица, след като легендата Шон Конъри напусна този свят на 90-годишна възраст, дойде новината, че някогашният му дом в Ница е обявен за продан. Исканата сума за 6-етажната вила, гордо издигаща се върху скалите в края на френския град, е 30 милиона евро.

Вижте снимки >>

Първоначално множество чуждестранни издания писаха, че, предвид тежките времена, в които живеем, намират цената за висока, но по-късно промениха мнението си. Публикуваните впоследствие снимки, разкриващи спиращата дъха гледка към Средиземно море, с която имотът, ширещ се на 1 декар земя, разполага, бързо ги накара да преосмислят думите си. В крайна сметка те признаха, че всеки цент си струва, тъй като надали по широкия свят съществува по-добро място, на което човек може да се наслади на чаша Мартини, например...

Но великолепната панорама далеч не е единственото нещо, с което жилището може да се похвали. Все пак именно в него са заснети част от сцените в лентата от 1983 г. "Никога не казвай никога", бележеща последното превъплъщение на Конъри в британския шпионин Джеймс Бонд. Наскоро пенсиониран журналист и филмов критик, работил някога за местния вестник "Nice-Matin", разказа пред сп. "People" за силните впечатления, с които е останал от постройката, след като по работа му се наложило да присъства на снимките на продукцията, за да ги отрази.

"Беше толкова отдавна, но и до днес си спомням посещението си, защото къщата е наистина забележителна! Прекарах цял ден с Шон Конъри, Ким Бейсингър и най-невероятната панорама към Ривиерата, която някога съм виждал", споделя той.

Звездата купува вилата три години, след като официално захвърля смокинга на Агент 007, и пет години преди да мине под венчилото с Мишелин Рокбрюн. Съпрузите прекарват в нея десетилетие, преди да я продадат и да се преместят. Въпреки че сградата отдавна има нови собственици, хората, живеещи наоколо, и до днес я наричат "Домът на Конъри".

Зданието датира от 1928 г., а в архитектурния му стил могат да бъдат забелязани множество елементи от Ар деко. Изложението ѝ е западно, което означава, че предоставя невероятен изглед към старото пристанище на Ница. Помещенията вътре са изключително просторни и добре осветени, благодарение на огромните прозорци, допускащи слънчевата светлина през целия ден. Стаите са оборудвани с редица удобства, "изцяло отговарящи на изтънчения вкус на Джеймс Бонд" - както посочват от агенцията за недвижими имоти.

Имението, намиращо се на Лазурния бряг - между Кан и Монако, е сред последните морски постройки, осъществени от английските посетители на дестинацията между Първата и Втората световна война. То разполага с пет спални, закрит плувен басейн, фитнес зала и спа център, а покривът му е превърнат в грандиозна открита тераса. Основната спалня заема целия последен етаж, до който се стига посредством асансьор, чиято кабина е от ковано желязо, декорирано с множество флорални мотиви.

Моравата се спуска надолу до тясна алея, подходяща за разходки по залез, а дворът изобилства от тихи кътчета и цветни градини.

"Цялостното оформление е феноменално! Имотът е единствен по рода си", казва изпълнителният директор на агенция "Knight Frank Cap Ferrat", търсеща нови стопани на вилата.