Недостатъчната слънчева активност в северните страни е сред главните причини за затлъстяване, заключиха учените от университета на провинция Алберта в Канада, пише БТА.

Резултатите от изследването им сочат, че недостатъчната слънчева активност 8 месеца в годината не позволява активно да се изгарят подкожните мазнини и предизвиква постоянно натрупване на телесна маса.

"Светлинната терапия" може да допринесе не само да се възстанови нарушеният метаболизъм в организма, но и да се избегнат тежки заболявания, твърдят учените.

По думите им, слънчевата активност отговаря за активирането на редица процеси във вътрешността на човешките клетки и е невъзможно многогодишният недостиг на слънчева светлина да бъде излекуван с "една-единствена инжекция".

Понастоящем генетици и диетолози изследват въздействието на слънчевата светлина върху обмяната на веществата. Ако всичко върви по план, след няколко години може да бъде пусната в продажба "слънчева таблетка", съдържаща витамини и микроелементи, които нормализират процесите в организма.