Отговор на този въпрос хората търсят още от зората на еволюцията. Оттгова са дадени и много най-различни обяснения. Последното от тях е на екип от учени начело с професорът от Националния институт по образованието в Сингапур Йау Че Мин, съобщават от здраве.bg, цитирайки BBC.

Според тях има две основни причини да се целуваме със затворени очи. На първо място, по време на целувка човек затваря очи, защото организмът инстинктивно се пази от свръхнатрупване на чувста. По време на целувката мозъкът изпитва емоционално пренатоварване и затова, затваряйки очи, човек подсъзнателно намалява количеството на страстта.

На второ място, според професор Мин, при целуване очите на практика не могат да функционират нормално, защото е невъзможно да фокусират на такова близко разстояние и за да ги предпази, организмът им “заповядва” да се затворят.

Съвсем в духа на будистката традиция учените дават и още едно обяснение – че, затваряйки очи, човек се стреми да покаже скромност и да не притеснява партньора си, като в същото време се концентрира върху удоволствието, което едновременно дава и получава.