Две важни от астрологична гледна точка събития ще се случат през 2021 г. - началото на преход към епохата на Водолея и образуването на аспект на Сатурн и Уран. 

Какво вещаят звездите и как това ще се отрази на човешкия живот? 

Обяснява Мира Кунева от Българската астрологична асоциация. Тя беше потърсена и във връзка с проведена анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която 23% отговориха с "Да" на въпроса "Доверявате ли се на хороскопи?" Чуйте какво каза астрологът в подкаста "С какво ще запомним този ден?". С нея разговаря Елза Тодорова: 

Едно от типичните неща за тази нова епоха, в която започваме да се движим, извън това, че ще има икономическа криза или други такива, всъщност е, че започва събуждане на хората. Водолеят е посока към ново общество. Хората започват да имат по-различно възприемане на света, започват да не се доверяват на старите форми на управление, на старите форми, по които се регулира и структурира всичко около нас.

Очаква се, че тази година и в България, и в света ще започнат съвсем нови процеси - като това, че например хората ще искат да участват много повече в управлението на държавите - лично или чрез групи, ще имат все по-голямо недоверие към официалните информации, ще се промени самият процес, по който възприемат информацията, разказва астролога Мира Кунева, с уточнението, че не става дума за само за теориите на конспирациите, но и за това, че цялостният процес на мислене и възприемане на информация ще започне да се променя.

Символиката на Сатурн и Уран - сблъсък между старото и новото 

Сатурн е символът на всичко старо - старата структура, старият ред, всички стари форми, които са около нас. Старото е много стабилно и здраво стиска света в структури, докато Уран се опитва на етапи да го разрушава, той е символ на промяната, бунта и разчупването. Като се свържат двете планети все едно Уран казва "или ще се промениш, или ще те счупя", така че, ще има силен процес на осъзнаване в някакъв момент, обяснява още Мира Кунева.

По думите ѝ през тази и следващата година започват процеси, в които супер много неща в стария свят просто ще бъдат разрушени и ще се създават нови форми. А процесът вече е започнал: 

"Виждате движения и протести в САЩ, в Русия, в Холандия - където и да погледнеш в целия свят, те започват от хора, които протестират срещу това, което дотук се е виждало успешно като форми на управление и в един момент цялото това нещо започва да се оказва невалидно и хората са недоволни. И навсякъде стават недоверчиви към официалните управления, към официалните правителства, към официалната политика..."

Въздухът като стихия и процесът на пробуждане 

През последните 190 години сме били под знака на Земята - съвпадите Юпитер и Сатурн са се образували в земни знаци и това е било епоха на земята и последните 20-30 години - под знака на Козирог. А Козирогът иска авторитет, здрава ръка, структура. Появят се лидери от рода на Путин, Ердоган, Си Дзинпин - вездесъщи, тоталитарен тип лидери, докато народът иска здрави правила, защото така се чувства сигурен, а всичко е в материалните придобивки. 

В един момент обаче започва новата епоха, в която някъде около 190 години ще сме доминирани от стихията на въздуха. Съвпадите Юпитер и Сатурн ще стават във въздушни знаци. А въздухът е най-цивилизованата стихия, защото е свързан с ума и възможността ни да мислим, да приемаме идеи. Той не е толкова свързан с материалните придобивки, дори с материалния ни статус. 

Предполага се, че целият ни живот ще започне много да се променя. Тоест надали вече най-важното ще е колко апартаменти притежаваме, защото в един момент светът ще стане прекалено променлив и тези материални придобивки няма да носят същите приходи или същата стойност, която са имали преди. Много по-важно ще стане образованието, защото то вече ще носи нов статус, нови доходи, възможността да се приспособяваш, разказва още астрологът. 

Освен това въздухът винаги търси експанзия, но тя не е материална. Търси да знае, да разбира, не иска да му дават готови правила. По един или друг начин в цялата по-културна част на човечеството ще се прояви този по-силен стремеж. Най-вероятно ще има едно по-уникално приемане на това, че не сме чак толкова различни. 

Но очаквам година, в която ще има много силно настроение на хората към реформите. Не искат повече да търпят съществуващото. Мисля, че промяната е положителна посока, просто няма как да стане изведнъж. 

По-образовани, но вкъщи и онлайн 

Епохата на Водолея е свързана и с по-голямо желание хората да се учат и образоват. 

"Това вече го виждам в своята работа. В тази стагнация, която започва в различни браншове, които досега бяха успешни, идват все повече млади хора, които са решили категорично да започват ново образование, да хвърлят пари, усилия и време, за да се образоват в нови браншове. Ако трябва да съм точна - предимно в IT сферата. Впечатлението ми е, че това е общо за България и за света". 

Ще срещнем и недостатъците на тази епоха на интернет пространството, при което ще стоим повече вкъщи и ще общуваме много с другите, но през мрежата:

"Това може би е едно от по-негативните проявления на това нещо. Но дали искаме или не, то ще се случи. Единственото, което можем да направим, е да започнем да се приспособяваме към тези неща и да използваме процеса на промени по най-добрия възможен начин за нас". 

Личният избор в предначертаното от звездите 

Защо някои хора вярват, а други не в хороскопите? "Според древната астрология, а все още и от много хора хороскопът се схваща праволинейно, на принципа "2+2=4" и толкова. Това е заложено и трябва да стане така. Поради това много хора го оборват и казват, "ето, не стана така". Но астрологията не е това. Тя е като класическата геометрия, според която две успоредни прави никога не се пресичат. Има обаче и геометрия на Лобачевски, в която се доказва, че двете успоредни прави се пресичат в плюс безкрайност и това се доказва", дава пример астрологът Мира Кунева. 

По думите ѝ хороскопът като някаква матрица за човека носи различни възможности - не прекалено много, две-три-четири жизнени линии, които можеш да избереш и да тръгнеш по тях.

"Тоест нямаме безкрайно голям избор на възможности, в крайна сметка хороскопът носи твърда рамка, от която можеш да избираш. Душата на човек започва да избра от тези възможности. В зависимост от нивото на интелектуално развитие и нивото на осъзнаване, може избереш по-добри възможности в този хороскоп. Но може да избереш и да не правиш нищо, или да пиеш, да вземаш наркотици - тогава вървиш по най-ниската възможна линия на този хороскоп и започват да ти се случват само лошите проявления, които са свързани с тази матрица". 

По думите ѝ няма как съдбата да е толкова строго дефинирана. Ако беше такава, човешкият живот нямаше да има смисъл, щяхме да сме биороботи, изпратени за някакви задачи, което би отрекло еволюцията на човешката душа. 

Предоверяването в съдбата = отказ от отговорност 

Ако прекалено сляпо вярваме в предопределеността в живота, това е равносилно на отказа от отговорност, смята психологът и психотерапевт Добринка Тотева. 

Астрологията, която датира от доста дълбока древност, има своите корени и основания да съществува. Но към днешна дата всички правим избор доколко трябва да се доверим на нещо, което ни е казано, че ще бъде така или няма да бъде, ще се случи в живота ни или не. Тоест първоначално ние избираме това, в което да вярваме и това, към което да се насочим като предмет, който да ни подкрепи в бъдещите ни решения и развитие въобще. 

Астрологията е наука, към която ако се обърнем, би ни дала тази възможност и право на избор. Нищо в нея не е фиксирано и ако ние сами насочим вниманието си в нещо, това означава, че може би точно това търсим, точно това искаме да ни се случи. Оттам нататък проектираме това в нашето ежедневие.

"Много често съм чувала как хората казват, че дадено нещо е съдба, предначертано е. Не искам да споря, че може би наистина има нещо такова, но в тази съдба и в нашето ежедневие ние имаме право на избор".

 

Тя дава пример с това да намериш на улицата 5 лева: "Да, съдба ми е било, късмет, но предварително аз избрах да мина по тази улица, а не по съседната. Тоест винаги имаме някакво право на избор и дали ще се фиксираме в това, което четем в хороскопа си, или ще искаме да го преработим в зависимост от това, какво целим в ежедневието си, вече е наистина наше решение". 

Хората са склонни, четейки хороскопа, това, което по някакъв начин импонира на вътрешното им състояние - било за добро, за просперитет или за нещо лошо, което да обслужва техните страхове, ако се фиксират в това, подават на психиката си, на подсъзнателно ниво една програма, по която тя започва да работи. И в един момент като си направят равносметка, започват да вярват че се е случило точно, както е пишело в хороскопа.

"Да, то се случи, но не без наше участие. И не без това, което ние сме искали да потвърдим като възможност в живота ни. Така, че напълно възможно е това, което ние искаме, да го потвърдим и не напразно е тази стара приказка "Внимавай какво си пожелаваш". Защото пожелавайки го, мислейки го, по някакъв начин вървим към него. Така предопределяме крачките си напред, за да стигнем до там, докъдето смятаме, че наистина е възможно да стигнем". 

Хората, които прекалено много, до крайност разчитат на хороскопите, демонстрират индиректно недоверие към себе си и към това, че сами могат да се справят: "Изнасям отговорността за нещо, което ще ми се случи в живота, на някой друг извън себе си - някой друг е предопределил, някой друг е виновен за това, което ще се случи и аз не поемем отговорност за това, а просто присъствам в предначертаното". 

Затова каквото и да казва личният ви хороскоп, съветът психолога е:

"Нека да имаме доверие в себе си за това какъв бях, какъв съм и къде ще отида, тоест да следвам своя път, да имам доверие в себе си, че каквато и ситуация да се зададе, аз мога да се справя с нея". 

А на астролога:

"Човек идва на земята, като една част от съдбата му е ограничена от някаква рамка, но в една друга част има възможност да вземе решения. От него зависи как ще ги вземе и как ще проиграе ситуациите по най-добрия начин".