"Jealousy is the green-eyed monster", както пише Шекспир в "Отело". Но понякога завистта е прикрита под добри намерения или остава някак незабелязана, след което се превръща в отровно поведение от страна на някои хора около вас. Често се случва да не доловите завистта в тона на ваши близки или приятели. Така е, защото понякога се опитват да потиснат дълбоко това чувство. Когато не сте сигурни дали хората около вас ви правят комплимент и наистина ви ценят, или тайно ви завиждат, потърсете тези 7 знака в поведението им.

Правят ви комплимент, като по същото време ви обиждат

Пасивно-агресивните изявления са сигурен признак, че човекът срещу вас ви завижда. Например споделяте с ваша приятелка, че сте си купили нов апартамент, а тя ви казва "О, това е прекрасно, но не е ли прекалено малък? Но не е ли прекалено далече от работата ви? Но нали мечтаеше за къща... не можеш ли да си го позволиш?!"

Постоянно ви натякват за грешките ви

Хората, които ви завиждат и може да мислите за свои приятели, няма да пропуснат удобен или неудобен момент, в който да ви натрият носа. Те с наслада си спомнят за вашите грешки и с още по-голяма наслада ги споменават, независимо пред кого и независимо преди колко време сте ги направили. Тези хора просто изпитват удоволствие от провала на другите.

Избягват да се виждат с вас

Ясно е, че хората са много заети и намират все по-малко време да се виждат с приятели, но тези от познатите ви, които непрекъснато се измъкват от срещите си с вас, най-вероятно ви завиждат и не желаят да се срещате, за да не им говорите за своите успехи.

Снимка: iStock by Getty Images

Разпространяват клюки за вас

Често в живота се случва така, че едни хора се справят по-добре от други. Понякога в такива моменти, когато сте постигнали нещо, което ваш приятел е искал за себе си, той или тя може да започне да злослови за вас зад гърба ви, като по този начини иска да ви принизи и да изтъкне себе си, за да се почувства по-добър от вас. И ако се опитате да поговорите с него и да изясните защо прави това, той или тя може да се измъкне с някакво нелогично обяснение, като това да ви обвини, че напоследък сте станали прекалено арогантни или сте се променили след постижението си.

Постоянно ви казват, че сте късметлия

Хората, които ви завиждат, никога не признават усилията и труда, които сте положили за своите постижения. Обикновено те обясняват всичко с късмета, намесата на съдбата и нещо от този сорт. Те не искат да признаят, че сте се потрудили сериозно, за да получите нова работа, повишение или да си купите жилище.

Винаги се стремят да смалят значението на постиженията ви

Ако някой от приятелите ви завижда, то този човек най-вероятно има много ниско мнение и за самия себе си. И за да получи шанс да се счита за нещо повече от вас, постоянно минимизира значението на вашите постижения. Този човек винаги ще каже, че не заслужавате нещо, че успехът ви е супер маловажен и незначителен или ще изтъкне, че има много повече от вас - в материален план, в любовта и семейството и т.н.

Снимка: iStock by Getty Images

Винаги трябва да знаят какво се случва с вас

Дори и да избягват срещите си с вас, тези хора държат да бъдат постоянно уведомени за вашето физическо и душевно състояние. А когато някой от вашите приятели, иска да ви следва навсякъде, това не е приятелство, а по-скоро нещо като преследване. Има хора, които на практика развиват такава обсесия към приятелите си. Характерното за тези хора е, че винаги се отдръпват, когато общувате в други приятели и познати и дори може да се направят, че не са ви забелязали, когато сте излезли в заведение например. С тези приятели човек никога не знае как да се държи. Понякога могат да те обсипят с внимание, друг път да се направят, че не ви познават.