Албум, съставен изцяло от песни на застрашени австралийски птици, дебютира в челната петица на музикалните класации в страната. 

"Songs of Disappearance" надминават албумите на "АББА", The Weeknd - да не говорим за любимите по Коледа Майкъл Бубле и Марая Кери.

Снимка: iStock/Getty Images

Създаден от "BirdLife Australia", албумът включва птичи песни на 53 от най-застрашените видове в Австралия, предава BBC. Записите на някои звуци са отнели часове чакане сред дърветата и храсти. Дейвид Стюарт прекарал повече от 30 години, събирайки рядко чувани звуци от дивата природа на Австралия. Именно неговите записи на птици са използвани в албума.

Когато дискът беше пуснат на 3 декември, стартира кампания в социалните мрежи, да влезе в австралийските класации и платформи за продажби на музика и това проработи - намери място в Aria. "Songs of Disappearance" се разписва в историята, като стана първият по рода си албум, който се класира в топ 5.

Снимка: iStock/Getty Images

Приходите от продажбите ще отидат за природозащитните проекти на "BirdLife Australia". "Въпреки че тази кампания е забавна, има и сериозна страна на това, което правим. Беше окуражаващо да видим ентусиасти, природозащитници, които показват на правителството и бизнеса, че австралийците се грижат за тези важни птици", каза изпълнителният директор на "BirdLife Australia" Пол Съливан пред The Music Network.

Една от всеки шест австралийски птици сега е застрашена, според проучване на университета "Чарлз Дарвин" - тоест 216 от 1299 вида. Проучването, в което са се включили повече от 300 експерти по птици, установи, че изменението на климата води до изчезването им.

Масовите пожари през 2019 и 2020 г. опустошиха местообитанието им, а "BirdLife Australia" изчислява, че броят на застрашените видове птици се е увеличил с цели 25%.

Снимка: iStock/Getty Images