"Човека мравка" зарежда с насекоми топ ресторантите в света.

Ако не сте опитвали ястие, поръсено с мравки, вместо подправка, то вероятно не сте посещавали един от най-елитните световни ресторанти - Noma в Копенхаген.

От няколко години в менюто на ресторанта, известен с експериментите си в сезонната кухня, присъстват и насекомите, които се сервират след охлаждане в хладилника, ядат се цели... И явно са много полезни.

Поне така твърди Томас Лоурсен - скромният и интровертен любител на природата и събирач на билки, който е в основата на въвеждането на "мравешките ястия" в Европа.

Как един събирач на билки, горски плодове и гъби успява да превърне хобито си в скъпоплатена работа?

В специално видео, заснето от Vice, и широко разпространявано из социалните медии, Томас демонстрира в какво се състои работата му на фуражир - доставчик на пресни продукти за ресторанти, обяснява как е станал известен по света като "Човека мравка" (The Antman) и как се готвят вкусни ястия за близките единствено с продукти, събрани из горите на област Орхус, Ютландия.

От седем години Томас доставя ръчно събирани растителни богатства за най-престижните ресторанти в света, като върха на негoвите умения е улавянето на специален вид дървесни мравки, високо оценени от топ-ресторантите в Дания, начело с легендарния Noma.

Томас предлага oще гъби, горски плодове и билки, които могат да се опитат в датските ресторанти Amass, AOC, Geranium, Relæ, Barr, Manfreds, Geist, Format, Taller, Molskroen, Alchemist, La Banchina, Mielcke и Hurtigkarl.

Той започва да печели добри пари от хобито си случайно.

През 2011 година се запознава с Тревор Морган, дясна ръка на Рене Редзепи - известният шеф на избирания няколко поредни пъти за световен ресторант на годината и носител на две звезди Michelin - Noma.

"Случайната ми среща през 2011 с Тревор Морган по много начини ми отвори вратите и ми позволи да превърна страстта си в начин на живот. Той отговаряше за производството и зареждането на продуктите, използвани в иновативната кухня на Noma", разказва Томас.

"Предложих да му продам някои гъби и той ме попита дали може да дойде с мен да събираме продукти сред природата. Отдохме в непозната гора. Докато се разхождахме, Морган ми каза, че е под напрежение, защото от Noma искат да използват насекоми в менюто. Те се били вдъхновили от ресторант DOM в Сао Паоло след някакъв симпозиум в Копенхаген. Казах му, че познавам някои видове и може би ще иска да опита, специално от вида червени мравки. Той хареса идеята. След това този вид мравки дебютира в Noma, а моят живот се промени радикално. Превърнах се от "странния човек, който обикаля горите на Ютландия", в някой, който може да живее от знанията, които е събрал от дете. И станах известен като Човека мравка".

Така, водени от най-влиятелния ресторант в света, мравките преобръщат основно кулинарните вкусове и много скоро започват да бъдат търсени и от други заведения.

"Преди да ядеш мравки в Дания изглеждаше странно и лудо, но сега вече е различно. Вече се приема за храна", казва Томас, признавайки че има сериозна роля за тази промяна.

Във видеото на Vice, той коментира, че много хора се разхождат без да осъзнават, че навсякъде е пълно с тези "най-безценни подправки", както нарича малките насекоми.

Датчанинът се занимава със събирачество още от дете и това занимание му осигурява вдъхновение далече от хората, шума, трафика, пътищата.

"Но всъщност няма нужда да се отдалечаваш много - дивата храна е навсякъде", смята той. Дори в тревата на ливадата пред дома, Томас може да посочи ядливите растения.

"Събирачеството е в кръвта ми и винаги търся из природата вкусна храна. Много хора виждат в мен новатор, част от гастрономическо движение. Но истината е, че винаги гледам в миналото и следвам стъпките на нашите предци... Събирам диви растения, за да правя вкусна храна, а не за да лекувам или за медицински цели. Също така суша, осолявам, мариновам и ферментирам, така че да можем да се наслаждаваме на дивото дори през зимните месеци", пише Томас в сайта на своята компания Wildfooding.

"Спомням си, че като бях дете съм опитвал мравки и не ми харесваха. Не ги смятах за храна. Но имайки предвид, че живеем в общество, която смята черния дроб на прасето, смесен с мазнината от корема му, за ядене... Това ме кара много да се замисля за нашата култура на хранене".

"Мравките са много вкусни и това е основната причината да ги ядем", е неговата основна теза.

Mожете да видите как Томас Лоурсен събира дива храна и мравки и в Instagram.