Изследователи от Китай установиха, че психичното благополучие е свързано със здравословното стареене, независимо от социално-икономическия статус, съобщи китайската информационна агенция "Синхуа".

Изследователският екип от Медицинския факултет на Шанхайския университет "Цзяо Тун" анализира влиянието на психичното здраве върху стареенето, като използва публично достъпни генетични данни от популации с европейски произход, пише БТА. Анализът на множество бази данни за милиони души сочи, че хората с по-добро психично благополучие са склонни към по-здравословно стареене, което се характеризира се с повишена устойчивост и по-високи нива на самооценка на здравето. Следователно, това върви и ръка за ръка с по-голямата продължителност на живота.

Учените установили също така, че доходите, образованието и професията са свързани с по-доброто психично здраве, като най-силна е връзката с повишените доходи. Освен това намаляването на заседналия начин на живот и тютюнопушенето, както и увеличаването на консумацията на сирене и плодове, може да допринесе за по-добра психика и по-здравословно стареене.

Констатациите подчертават необходимостта от интегриране на практики, които акцентират върху менталното състояние в политиките за обществено здраве.

Изследването на експертите е публикувано в списание "Нейчър хюман бихейвиър".