Понякога Дядо Коледа не се нуждае от шейна и елени. В Перу добрият старец се вози на пожарен камион, за да достави подаръци на деца, заразени с Covid-19, които са изолирани със семействата си в многоетажен комплекс, известен като Селището.

"Тъй като това са Covid зони, в тях не може да се влиза директно. Дядо Коледа и пожарната обаче намериха начин", казва директорът на комплекса в перуанската столица Лима Хуан Ориундо.

Решението включва използването на хидравличния кран на пожарната кола с окачена платформа, за да може добрият старец да се приближи до прозорците и да поднесе на децата малък подарък. Така те могат да усетят вълнението около предстоящоте празници, въпреки вероятността да ги прекарат извън домовете си.

Докато Дядо Коледа "язди" въздушната платформа, придружен от пожарникар, и раздава опаковани подаръци на подаващите се през прозорците малчугани, здравните работници на земята танцуват и аплодират.

"Най-важното нещо е любовта, която даваш и получаваш", споделя имитаторът на Дядо Коледа Пол Суарес.

Пациент с Covid-19, изолиран със семейството си в Селището, първоначално построено за Панамериканските игри в Лима, отбелязва, че ситуацията променя понятието за семейство.

"Преди прекарвахме Коледа със семейството си. Събирахме се около пет или шест човека. Сега семейството се разраства и вече включва пациенти, медицински сестри, лекари, персонал", казва Амадор Алфаро.