Въпреки че остава в историята с наименованието Удсток, прочутият фестивал през 1969 г. всъщност е организиран в Бетъл. Градът, намиращ се на 130 километра северозападно от Ню Йорк, събра феновете, стекли се да отбележат половинвековния юбилей на знаковата проява.

Вижте снимки >>

Организатор на поредицата събития по случай годишнината, които започнаха в четвъртък и ще продължат до неделя, е центърът за изкуства "Бетъл удс".

За разлика от оригиналната проява сега не се очаква огромен наплив от хора, тъй като планираните събития са платени. Посетителите трябва да разполагат и с пропуски, за да могат да шофират в района през уикенда. Ограниченията се налагат, за да се избегне хаосът, съпътствал фестивала през 1969 г., съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Арло Гърти

Снимка: БТА

Петдесет години след изявата си на оригиналния фест, в Бетъл се завърна фолк певецът Арло Гътри. Сред парчетата, които ветеранът изпълни, беше класиката "The Times They Are a-Changin" на Боб Дилън.

Фестивалът Удсток през 1969 г., афиширан като "три дни мир и музика", се превръща в едно от знаковите събития в музикалната история.

В продължение на три на моменти дъждовни дни над 30 изпълнители и групи, сред които Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, "Ху", "Грейтфул дед", се изявяват пред публика от около 400 000 души. Повечето от тях посещават фестивала безплатно и лагеруват на място в калта. Проявата е документирана в отличения с "Оскар" филм "Удсток" (1970)