Казват, че двама души могат да гледат едно и също нещо, но да виждат две коренно различни неща... Човек обаче не трябва да вярва на всичко, което съзира, поне не и от пръв поглед, защото е напълно възможно очите му да го подведат. Понякога съществуват ситуации, изискващи по-сериозно вглеждане в "картината", за да може тя да бъде разбрана.

Вижте снимки >>

Оптичните илюзии са чудесен пример за това. Те са впечатление за определено явление или предмет, който не отговаря на действителността, затова изискват от зрителя повече концентрация и внимание, за да може мозъкът да обработи информацията подадена му от очите.

Гръцкият фотограф Антимос Нтакас е истински експерт във визуалната заблуда, успяващ да улови точния момент, в който сякаш реалността се променя. Преди години, когато за първи път излиза по улиците на Атина с фотоапарат в ръка, той открива място, което му допада, и стои там, изчаквайки хората да попаднат в обсега на обектива му. Днес обаче е в постоянно движение, местейки се от една локация на друга, запечатвайки причудливи комбинации между случайни минувачи и различни елементи от околната среда. Резултатите са повече от впечатляващи - мнение, което споделят над 28-те хиляди негови последователи, разглеждащи с интерес изображенията в личната му Инстаграм страница.

Въпреки че в началото бива повлиян от работата на свои колеги, сега Антимос има свои собствен стил и всяка негова фотография цели да представи на зрителя различна история, изследваща определена тема.

Любими са му кадрите, които съпоставят два или повече сюжета, а за истински интригуваща намира връзката между няколко мотива. С течение на времето и натрупания опит, днес той е сред най-добрите "илюзионисти" в тази сфера, който умее не само да забележи онези кратки секунди, в които света се изменя, но и да го заснеме, за да го сподели със своите последователи.

Вижте в галерията ни някои от най-добрите му творби.