Спасителите в южната част на Пакистан претърсват канали, за да открият около две дузини застрашени "слепи" делфини, които са се отклонили от сладководното си местообитание, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

"Досега спасихме три делфина", каза Аднан Хамид от Службата за дива природа на провинция Синд. По думите му морските бозайници са се отклонили на около 70 километра от местообитанието си в търсене на храна.

Снимка: iStock/Getty Images

Най-малко 27 делфина са се озовали в оживени канали.

Те спадат към втория най-застрашен вид сладководни делфини в света. Животните са известни като "слепи" делфини, тъй като не са в състояние да формират ясни изображения върху ретината си, но могат да усещат светлина.

Животните фигурират като "застрашени" в Червения списък на Международният съюз за опазване на природата (IUCN).

Миналия месец властите предупредиха за бедстващи "слепи" делфини от река Инд. Открита беше и 24-часова гореща линия, за да могат местните общности да съобщават за бедстващи животни. В спасителната операция участват над 250 души, включително 20 водолази.

Застрашеният вид, известен и като зъбат делфин, се среща в пакистанската част на река Инд и в части от Индия, но местообитанието му се свива поради различни фактори.

Снимка: iStock/Getty Images

Ловът на делфини е забранен, но понякога животните се заплитат в риболовни мрежи, които са сериозна заплаха за тях. Смята се, че в Инд има над 1800 "слепи" делфина. По думите на Хамид броят им се увеличава благодарение на усилията за опазването им.