Как да разпознаете хубавото вино?
Вижте 10 неща, на които трябва да обърнете внимание
Виното е напитка за ценители, а изпиването на чаша хубаво вино е цяло преживяване. В този процес участват всички сетива и това прави виното напитка, която носи много наслада. Не е толкова лесно обаче да се разпознае хубавото вино. Дегустацията на вино е цяла наука и има някои неща, които трябва да знаете, за да се научите да разпознавате хубавите вина. Вижте на какво трябва да обръщате внимание, за да разберете дали едно вино наистина е добро:
1. Цвят
Цветът на вината зависи от сорта грозде, от който са приготвени. Младото бяло вино трябва да бъде с бледожълт цвят. Ако е с по-тъмен, най-вероятно не е съхранявано добре. При червените вина е обратното - ако виното има виолетов цвят, е прекалено младо. Хубавото червено вино трябва да бъде с наситен, плътен червен цвят.
2. Аромат
Ароматът на вино е важен. Хубавите вина имат аромат на плодове, цветя и др. Колкото повече аромати усещате, толкова по-добре. Но ако виното мирише на оцет или има кисела миризма, определено не е хубаво.
3. Аромат и вкус
След като усетите аромата на виното, е време да го опитате. Ароматът и вкусът трябва да се допълват взаимно. Ако усещате прекалено много аромат на дървесина, това е признак, че виното не е съхранявано правилно в бъчвата.
4. Баланс
Трите елемента - аромат, вкус и цвят трябва да се допълват идеално в едно цяло. Ако някой от тях се откроява над останалите, това е признак, че виното, което опитвате, не е най-доброто.
Вижте промоциите с вина в Market.Dir.bg
5. Алкохол и танини
Не трябва да усещате прекалено натрапчиво вкусът на алкохола. Той трябва да бъде мек и деликатен, за да бъде виното наистина хубаво.
6. Остатъчен вкус
Вкусът на хубавото вино трябва да остава дълго - поне 10 секунди послевкус. Ако виното покрие този минимум от 10 секунди, това е сигурен признак, че е хубаво.
7. Комплексност
При всяка глътка хубавото вино събужда сетивата. Ако не усещате това, определено виното, което пиете, не е добро.
8. Миризмата на виното трябва да остане в носа
Както и послевкусът, ароматът на виното трябва да остане в носа за известно време. Това доказва, че всички сетива са свързани и образуват едно цяло.
9. Вид
Виното не трябва да бъде мътно, то трябва да има кристален вид. Ако е мътно, това е знак, че не е хубаво.
10. Бутилка и опаковка
Бутилката на виното е важна дотолкова, че да ви накара да се наслаждавате още повече на напитката. Когато тя е създадена с внимание, това говори много и за процеса на създаване на виното.
В сайта Мarket.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули, като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!