По поръчка на американските военни беше разработен алгоритъм за военнослужещите, който им указва идеалното време за пиене на кафе.

Това ще им помогне да останат будни дори и след недостиг на сън. Тестовете на системата показаха, че алгоритъмът може да оптимизира ползите от кофеина и дори да намали количеството изпито кафе.

Според разработчиците моделът стимулира бодростта средно с 40%, което означава, че участниците пият 40 на сто по-малко кафе, за да се чувстват бодри, съобщава БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

Системата е със свободен достъп и е кръстена 2B-Alert Web 2,0. Задава ѝ се въпросът "Ако човек няма да спи цяла нощ и трябва да е на върха на бодростта си между 9 сутринта и 5 следобед, колко кафе и кога трябва да го консумира?"

Алгоритъмът използва данните и изчислява минималните количества кофеин с най-голям ефект. Тъй като кофеинът не въздейства еднакво върху хората, получените резултати могат да варират.

По думите на създателя на алгоритъма - Жак Райфман, от Медицинския изследователски център към армията на САЩ, той може да увеличи бодростта до 64% при консумацията на същото количество кафе в най-подходящото време.