Сузука и Нипа носят черни дрехи. Това е неофициалната униформа на децата "Тойоко" - група младежи, които са избягали от семействата си и са се установили в японската столица Токио. Става дума за няколкостотин тийнейджъри и двадесетгодишни, много от които изкарват прехраната си със секс услуги.

Нипа пристига в квартала на червените фенери Кабукичо през януари. Сузука е с тях от април. Те спят по улиците на Токио или в апартаментите на приятелите си. Когато времето е лошо, ходят по клубове и наемат заедно някоя евтина хотелска стая, в която пренощуват.

Предозиране с лекарства без рецепта

Всички пари, които им остават, отиват за цигари, алкохол и за лекарства, които се продават без рецепта и които те предозират умишлено.

Модата с умишленото предозиране с лекарства се появява в Япония през 2022 година. А в края на миналата година при обиск на местата, където пребивават децата "Тойоко", полицията задържа 29 непълнолетни с най-различни лекарства, които се купуват без рецепта в аптеките, съобщиха тогава властите пред местни медии. Неколкократно беше съобщавано и за смъртни случаи сред млади японци, последвали примера на децата "Тойоко", който често се споделя в социалните мрежи. В квартала Кабукичо също има загинали младежи, споделят Сузука и Нипа.

За тях правилата не важат

Преди пет години групата бездомни младежи започнала да се събира първоначално на един площад, на който има много денонощни магазини, караоке барове, ресторанти, евтини хотели и кина. Това научаваме от Хидемори Ген от Асоциацията на майките и бащите за защита на младите. "Правилата в Япония вече не се спазват на този площад и на близките улици", казва той. "Пият и пушат, въпреки че са непълнолетни. Купуват си лекарства с ясната цел да предозират."

Този квартал станал печално известен, след като медиите започнали да обръщат внимание на все повечето младежи. Ген обяснява, че това на свой ред превръща мястото в нещо като "мека за децата от цялата страна". Полицията многократно е опитвала да се намеси и през 2021 година дори арестува неофициалния лидер на групата, познат с името Хаору, след като шестима души убили бездомен мъж в района. Хаору се самоубива преди да се изправи пред съда.

"Тези деца са избягали от родители, които са ги тормозели или са били безразлични", казва Ген. "Някои са сираци, които са избягали от държавните домове за сираци. Сега това е техният дом. Място, на което не важат никакви правила".

"На никого не му пука и никой не поема отговорност"

Сайборен е собственик на кафене, в което младежите идват за топла храна. Понякога при него идват по сто деца дневно. На разположение са и психолози, но младите не говорят с тях. Ген обяснява, че японските закони, които засягат бездомниците и родителските отговорности, не са достатъчно стриктни. Затова "е много, много трудно да се разрешат тези проблеми".

"Правителството и местната власт в Токио, както и полицията - всички знаят, че има проблем. Виждат го по улиците. Но не правят нищо", казва той. "На никого не му пука и никой не поема отговорност да се погрижи за тези млади хора. Понякога ги водят в домове за няколко дни и после отново са на произвола."

Ген обвинява за тези проблеми драматичните промени в японското общество от последните години. Такива квартали са започнали да се появяват и в други големи градове като Осака. "Този проблем го нямаше преди десет години", казва Ген. "Преди в Япония семейства и съседи си помагаха. Сега това го няма. Все повече хора имат финансови проблеми, много самотни майки едва свързват двата края, а младите са непрестанно пред екраните."

Рисковете, когато живееш на улицата

Уни е на 22 и семейството му бяха от Фукушима през 2011 след ядрената авария. Те са имали сериозни финансови проблеми и години наред се местили от едно място на друго. Младежът сам е избрал името Уни, когато се преместил в Кабукичо. То означава в превод морски таралеж. Уни решава да се премести там, провокиран от видеа, които гледал в ТикТок за децата "Тойоко".

"Всички са приятелски настроени и отворени, лесно е да намериш с кого да говориш", казва момчето. "Дойдох с идеята да помогна на децата, които имат проблеми. В крайна сметка останах с тях." Уни бързо разбира, че в този квартал може да бъде доста опасно. По-уязвимите деца лесно са склонявани към проституция, казва той и споделя с тъга как негов познат младеж се самоубил, скачайки от висока сграда наблизо.

На въпроса за какво мечтае и на какво се надява Сузука казва, че няма мечти. А Нипа иска да си намери работа и да бъде уважавана.

Текстът е публикуван ТУК>>>