През 2000 г. едно деветгодишно момче от Айдахо, Америка, изпраща коледен подарък, без да подозира, че по-късно този жест ще промени изцяло неговия живот, срещайки го с голямата му любов. Макар да звучи като сценарий на поредния романтичен филм, поднесен в типично холивудски стил, тази история е съвсем реална, а главните герои в нея се запознават благодарение на една съвсем обикновена кутия за обувки...

И така, всичко започва преди повече от две десетилетия, когато Тирел Улфи решава да се включи в коледния благотворителен проект на своето училище, наречен "Operation Christmas Child". Тогава той трябва да подготви малък пакет, който да бъде изпратен до филипинска организация за деца в неравностойно положение. Според условията, колетът на всеки участник трябва да съдържа поне една играчка и няколко ученически пособия, придружени от собственоръчно написано писмо от подателя му, както и негова снимка. Подхождайки напълно отговорно към задачата, момчето намира празна кутия от обувки в дома си, в която слага всичко изброено, включително и свое изображение, показващо го в каубойска риза с преметнато на рамо въже за празника Хелоуин.

Вижте снимки >>

Не след дълго Тирел напълно забравя за пакета, който е изпратил, тъй като не отдава на постъпката си особено значение. Само че за някой друг проявената от него доброта има огромна стойност, както впоследствие ще стане ясно.

През 2009 г. осемнайсетгодишното вече момче получава покана за приятелство във Facebook от Джоана Марчан, която месеци наред остава без отговор. Накрая, воден от любопитството да разбере кое е това момиче, той все пак я приема. Няколко дни по-късно двамата започват да си пишат и тя му разказва как в миналото е получила неговия подарък, като му обяснява, че дори му е написала писмо, благодарейки му за прекрасната постъпка, което обаче очевидно никога не се е озовало в пощенската му кутия. Опитвайки се да си спомни за какво точно става въпрос, същата вечер Тирел говори с майка си, питайки я дали се сеща някога да е пращал нещо до Филипините, а тя потвърждава, припомняйки му инициативата с благотворителна цел, в която навремето е участвал.

Тирел и Джоана продължават да поддържат контакт във виртуалното пространство, като с всеки следващ техен разговор установяват, че имат много общи неща помежду си. В крайна сметка момчето събира достатъчно пари и смелост, за да си купи самолетен билет до Манила. Макар да изпитва известна доза страх, тъй като никога преди това не е пътувал сам, той все пак се качва на борда на летателния апарат, прелитайки над Тихия океан. Безпокойството му обаче се изпарява, когато вижда чакащата го на летището Джоана, а на негово място идва любовта. Искрите помежду им прехвърчат точно там - на изхода за пристигащи пътници, още от първия миг, в който двамата застават един пред друг.

Снимка: Facebook

Виждайки условията, в които момичето и роднините му живеят, сърцето на Тирел се свива от мъка, понеже всичките осем члена на семейството спят на пода в малко бунгало. Тогава той си казва, че някой ден ще ѝ помогне, изкарвайки я от тези тежки условия. На десетия ден, когато му се налага да се върне обратно в Съединените щати, никой от тях не знае кога точно ще се видят пак, но той ѝ дава думата си, че ще се върне. И спазва обещанието си.

Когато отива отново при нея, Тирел моли родителите на Джоана за разрешение да се ожени за дъщеря им, само че нейната майка отказва да му даде благословията си, казвайки, че според нея те са прекалено млади, за да направят толкова сериозна крачка. Тогава обаче бащата на Тирел се притича на помощ, пристигайки в Манила, за да говори лично с жената. Той успява да я убеди, че за любовта няма възраст, а щом двама души се обичат, размяната на клетви е най-добрият начин, по който могат да го засвидетелстват пред света.

Снимка: Facebook

Сватбата им се провежда няколко месеца по-късно в ранчото на семейство Улфи. За церемонията техният син облича традиционна за Филипините младоженска риза "barong", докато булката носи семпла бяла рокля. За съжаление, поради проблеми с визите, нейните родители не успяват да присъстват на венчавката им. Ето защо съпрузите правят втора церемония, на която отново си казват "Да", този път на територията на островната държава в Югоизточна Азия.

Международният хуманитарен проект "Operation Christmas Child" е създаден през 1993 г., като благодарение на него 113 милиона пратки са изпратени до 130 страни по земното кълбо, още преди Тирел и Джоана да се срещнат. Съпрузите и до днес продължават да се включват в инициативата всяка година, изпращайки заедно подаръци за нуждаещите се деца, а неотдавна самите те получиха такъв от съдбата, дарила ги със син.

Снимка: Facebook