Изложбата на цветя в Челси е посветена на плевелите в градината - коприва, глухарче, малина, съобщи АФП. През тази година във фокус е биоразнообразието.

Около 145 000 души, сред които крал Чарлз Трети и кралица Камила, посетиха изложението, за да се възхитят на градините, декорирани специално за случая, и да се запознаят с тенденциите. Събитието е организирано от Кралското градинарско дружество.

Изложбата на цветя в Челси е сред най-прочутите подобни форуми в света.

През 2022 г. златният медал беше връчен на градина, представяща завръщане на природата след развъждане на бобри в Югозападна Англия. През тази година една трета от основните участници в състезанието представят коприва, глухарче, метличина, лютиче - все растения, които поколения градинари са изкоренявали.

Клийв Уест, носител на шест златни медала от изложбата в Челси, представи 18 вида плевели, израснали около разрушена постройка. Градината е към център за подкрепа на бездомни младежи и според Уест е перфектната метафора. "Плевелите играят много важна роля във възстановяването на земята. Те са първите, които израстват, пионерите. Оздравяват почвата, възвръщат плодородието. Плевелите хранят опрашващите насекоми, подслоняват животни, играят много важна роля в биоразнообразието", каза той пред АФП.

Това е първият път, когато известният градинар отглежда плевели в градината си за състезанието.

Джилиан Райкардс, представяща градината "Флора и фауна - пътуване по пътя на горилите в планината Вирунга в Руанда", каза, че плевелите са част от хабитата на дивите животни и тяхна храна. "Ние мислим твърде много за това как да почистим градината, но плевелите я обичат и нямат нужда от нищо", допълни Райкардс, акцентирайки колко красиви са някои диви цветя, считани от градинарите за плевели.

Градината на Том Мейси е посветена на ролята и разбирането на насекомите, които живеят в плевелите.

По повод настъплението на плевелите, които вместо "лоши" растения вече се наричат "устойчиви", "Дейли телеграф" излезе със заглавие "Войната срещу традиционните градини става ядрена". Алън Тичмарш, вицепрезидент на Кралското градинарско дружество, каза пред сп. "Кънтри лайф", че "градинарите са динамични хора, които следят пулса на актуалните тенденции".

12 от общо 36 участници са използвали средно 3000 растения. Изложението забранява употребата на пластмаса и тревни смески.

Всички градини ще бъдат подарени на болници или общности, отбеляза АФП.