Ликът на афроамериканската поетеса и активистка Мая Анджелоу (1928-2014) присъства върху новата серия "куортъри" - прочутите американски монети от 25 цента, съобщи БТА. Първите екземпляри от тях вече са изсечени от Монетния двор на САЩ и в най-скоро време ще бъдат в обращение.

Не става дума за колекционерски монети, а за такива, които ще бъдат произведени в голямо количество и използвани във всекидневието. Те са били изсечени във Филаделфия и Денвър, се посочва в комюнике, публикувано днес. За първи път на американска монета или банкнота, която не е част от ограничена колекционерска серия, се появява образът на жена от афроамерикански произход.

Embed from Getty Images

Това стана факт благодарение на гласуване в американския Конгрес в края на 2020 година на законопроект, предложен от конгресмена от Демократическата партия от щата Калифорния Барбара Лий.

Досега монетата от 25 цента, която е най-използваната в САЩ, имаше само няколко алтернативни версии от 1932 г. насам - серия от 50 монети, представляващи всеки от американските щати в началото на 2000 г. и друга с изображения на паркове и национални обекти от 2010 и 2011 година. От 90 години традиционно върху едната страна на монетата е изобразен първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, а върху другата - орел.

През 2015 поетесата беше почетена и с марка

Снимка: Getty Images

Новата монета ще запази портрета на Джордж Вашингтон от едната страна и ще постави лика на Мая Анджелоу от другата.

"Феноменалните жени, формирали американската история, дълго време бяха игнорирани, най-вече чернокожите жени", написа в Туитър Марк Виси, депутат от Демократическата партия в Камарата на представителите. "Горд съм, че подкрепих законопроекта, предложен от Барбара Лий, за да почетем Мая Анджелоу", добави той.

Embed from Getty Images

Тази монета е първият екземпляр от серия, кръстена "Видни американски жени" в чест на няколко известни дами с различен произход.

Известна с мемоарите и поезията си, Мая Анджелоу е смятана за един от най-емблематичните автори, които пишат за условията на живот на афроамериканците в САЩ.

Снимка: БТА