Официалният гей парад във френската столица е отложен за ноември заради коронавирусната пандемия, но отделни групи, най-вече на представители на етнически малцинства, все пак решиха да манифестират днес по улиците на Париж, предаде Асошиейтед прес.

Всички снимки вижте тук >>

С днешната проява активистите се надяват "да реполитизират" движението и се обединяват с групи, които прокламират правата на мигрантите, работещите в секс бизнеса и на малцинствата и маргинализираните общности в бедните предградия на френските градове.

Снимка: БТА/АП

Манифестацията не е замислена като масовия гей парад, който обикновено се провежда по това време на годината в Париж и привлича представители на политически партии и корпорации. Днешната демонстрация се оглавявано от малки групи, включително и от хора, които критикуват отдалечаването на движението на ЛГБТ от първоначалните му стремежи за политическа промяна и са против включването на политици в предишни паради.

Снимка: БТА/АП

Френските активисти са правели и преди подобни контраманифестации успоредно с главния гей парад, а тази година усилията им съвпадат с нарастващото недоволство от расовата несправедливост и полицейската жестокост заради смъртта на афроамериканица Джордж Флойд в Минеаполис. Организаторите на тазгодишните паради в САЩ смятат да акцентират върху "Животът на чернокожите е от значение".

Снимка: БТА/АП