Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на търг тази седмица. Той се намира в Република Южна Африка, съобщи АФП. 80 процента от световната популация на носорози е съсредоточена в страната.

Бракониерството там е изключително разпространено, най-вече заради търсенето от Азия. Роговете се използват в традиционната медицина. През миналата година са убити повече от 450 носорога, почти колкото и през 2021 г., въпреки мерките, предприети от правителството за защита на носорозите в националните паркове като парка Крюгер например.

Бракониерите вече променят стратегията си и се насочват към частните паркове. На черния пазар цената на килограм рог е сравнима с тази на златото, достигайки 60 000 щатски долара.

81-годишният собственик Джон Хюм е похарчил 150 млн. щатски долара във връзка с амбициозния си проект за спасяване на носорозите. "Днес има повече носорози, отколкото по времето, когато започнах проекта си", казва той без съжаление. 24-часовата охрана на резервата е най-сериозният разход.

Снимка: iStock by Getty Images

Джон Хюм се надява, че на търга, който ще се проведе онлайн в сряда, някой милиардер ще купи резервата, вместо да инвестира в нова яхта. Всичко се продава в пакет - животните, земята, машините, както и десет тона рога. Една от стратегиите за битката с бракониерството е превантивното рязане на рогата, съдържащи кератин, подобно на човешките нокти. Според Хюм рязането им от ветеринар не представлява никакъв риск за живота на носорога. Продажбата на рога по законен начин пък финансира опазването на вида.

Снимка: iStock by Getty Images

В Република Южна Африка търговията с рога се възприема противоречиво, въпреки че е разрешена. Експортът обаче е забранен. Имам решение, но неправителствените организации са на друго мнение и затова сме на път да загубим войната, казва Хюм. За съжаление, на черния пазар рогът на мъртъв носорог е по-скъп отколкото този на жив.

В резервата живеят около 2000 бели носорога и работят около стотина души, отбелязва АФП.