Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на търг през април, съобщи БТА. Собственикът изпитва трудности при покриването на разходите по проекта си за запазване на този животински вид, застрашен от бракониери.

Джон Хюм, който е на 81 години, е от Южна Африка. Резерватът, който е открит през 2009 г., се простира на частния му имот от 8500 хектара в северозападната част на страната. Днес там живеят 2000 бели носорога, а работниците са около 100.

През миналата година собственикът обяви намерението си да връща в дивата природа стотина носорога годишно.

Снимка: iStock/Getty Images

Отглеждането на тези животни е скъпо занимание, каза Хюм пред АФП. Той отглежда носорози от 30 години без печалба. Грижите за един екземпляр до навършването на 4 години биха могли да струват повече от 26 000 евро.

Проектът се ръководи от организацията "Платинум Рино", която излезе с официално съобщение, че търси "перфектния купувач, фондация или частно лице, със страст към опазване на носорозите и със средства за тяхното развъждане".

Снимка: iStock by Getty Images

Република Южна Африка е дом на повече от 80 процента от световната популация на тези животни. Бракониерството е под силния натиск на азиатското търсене на рогове, които се използват в традиционната медицина като терапевтично средство и афродизиак.

През 2022 г. 448 носорога са били убити в РЮА. Според правителството това е с три по-малко от предходната година.

Снимка: iStock by Getty Images

През 2017 г. Джон Хюм организира противоречива онлайн продажба на рогове с цел събиране на средства за запазване на носорозите, предизвиквайки възмущението на защитниците на околната среда.

Роговете на носорозите се премахват безопасно и безболезнено с поставяне на животните под анестезия. Така те престават да бъде цел на бракониерите.

Роговете на носорозите струват 60 000 щатски долара за килограм на черния пазар. Това е цена, надхвърляща тази на кокаина.