Колко често ви се случва да чуете "Хей, изглеждаш страхотно днес! Явно понякога гримът върши чудеса!"? Нищо чудно този т.нар. комплимент да идва от някоя ваша злобна колежка, която се чуди как да ви огорчи под маската на любезността.

Има хора, които наистина не умеят да правят комплименти и може би трябва изобщо да се въздържат от това, а има и такива, които нарочно целят да обидят човека срещу себе си, но, с цел да не си навлекат неговия гняв, го правят, обличайки обидата в комплимент.

Даваме няколко много често срещани и ясни примера и какво да отговорите в така ситуация.

"Човече, изглеждаш страхотно! За твоята възраст."

Това те кара да се чувстваш стар, но наистина може да е комплимент, особено ако е от някой доста по-млад от вас. Спомнете си какво мислехте за хората над 40 години, когато бяхте на 18. В такъв случай най-добре отговорете с нещо като "Възрастта е само число, човече!"

"Чудесно изглеждаш на тази снимка! Изобщо не приличаш на себе си."

Това си звучи като чиста обида. Явно човекът, който ви прави този комплимент, мисли, че по принцип не изглеждате много добре, но на тази снимка сте излъгали някак камерата. Най-добрата реакция е да отговорите "Благодаря! А в действителност изглеждам още по-добре."

"Хубава прическа! Прави лицето ти да изглежда по-слабо."

Не е задължително човекът отсреща са иска да ви обиди с тези думи. Но все пак оставате с впечатлението, че по принцип лицето ви изглежда огромно и дебело. В такъв случай е най-добре просто да благодарите за комплимента. Повечето хора в наши дни възприемат, че по-слабото лице е по-хубаво.

"Поздравления за завършването! Не вярвах, че ще стигнеш дотук!"

Явно човекът, който ви поздравява така, не е имал големи очаквания за вас и не ви счита за особено умен и способен. Подходящ отговор? "Благодаря! Не се отказах, защото знаех, че грешиш."

"Хубава рокля! Такава носех и аз на 5 години."

Съвсем ясно е, че човекът, който казва това, цели да обиди избора ви на облекло. Един добър възможен отговор е "Браво! Явно родителите ти са имали добър вкус!"

"Много добре ти стои тази блуза. Е, за мен би била много голяма..."

След такъв комплимент човек се чувства като огромен гардероб с крака. Но, ако не желаете да влизате в конфликт с личността, която ви говори по този начин, просто благодарете и се фокусирайте върху положителната част на изречението, че блузата ви стои добре.

"Пееш направо като Адел!"

"Така ли, мислех, че мразиш гласа ѝ?"

"Да, мразя го!"

От подобен комплимент в началото се чувствате окрилени, а после рязко се разбивате в земята. Няма да сбъркате, ако отвърнете с нещо от сорта на "Благодаря ти! Нямах представа, че съм достигнала такива висоти в пеенето."

"Много добре се справи! Явно този път имаше късмет."

По този начин хората се стремят да подценят постиженията и заслугите ви, но вие не бива да се отчайвате, а най-добре да отговорите "Късметът няма нищо общо с положените усилия."

"Вероятно не съм достатъчно красива за него."

"Е, да, но поне си умна!"

Сигурно няма жена, чиято завистлива "приятелка" да не ѝ е казвала подобно нещо. Лошото е, че в момент, в който търсите подкрепа и утеха, някой може да се възползва от слабостта ви и да ви накара да се чувствате още по-неуверени. Вие решете дали си заслужава да продължавате да разчитате на такива приятелки.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Бебето ви е толкова сладко! Изобщо не прилича на вас!"

Няма майка, която да се умили от такъв комплимент. Да, хубаво е да чуеш, че бебето ти е сладко, но след тези думи имаш чувството, че ти си ужасно чудовище и е направо чудо неземно, че си родила такова сладко бебе. За доброто на вас и на бебето, а и на човека, който отправя този комплимент, просто го отминете с усмивка. Или с отговора "Да, много е сладък и аз ще се постарая да го науча и как да бъде мил с хората, а не само сладък."

"Мъжът ти е толкова красив! Как го излъга да се ожени за теб?"

Сега да се чудиш дали да се зарадваш, че имаш красив мъж, или да се ядосаш, че дамата, която ти говори по този начин, те счита за твърде грозна и недостойна за него. Възможният отговор - "Не го лъгах. Имаш ли представа как се прави това?"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Много си силна. За жена..."

Ето това е комплиментът, излязъл от устата на мъж, който може да вбеси всяка еманципирана жена. Какво означава "силна за жена"? Човек или е силен, или не е. Понякога мъжете имат това схващане, че всеки мъж на тази земя е по-силен от всяка жена, което е унизително и изобщо не е вярно.