Макар всяко дете да знае, че фантастичните събития, изграждащи приказките за лека нощ, които неговите родители му разказват вечер, не са истински, то тайно продължава да вярва в чудеса. И защо не? Все пак въпросните увлекателни истории стъпват на елементи от реалността ни.

Например, в нашата действителност също има принцове и принцеси, търсещи любовта. Злонамерените мащехи, готови на всичко, за да постигнат своето, не са никак рядко явление. Отделно, отровната ябълка далеч не е просто мит, напротив - има я, въпреки че не е с червен цвят като тази на Снежанка и се среща само на Карибите, Бахамските острови и някои части на Северна и Южна Америка, където е позната като манчинелово дърво.

Вижте снимки >>

Но освен малките детайли, срещащи се и в "двата свята", понякога съдбата има удивителната способност да вдъхва живот на някои приказки. Да вземем предвид творбата на Ханс Кристиан Андерсен "Грозното патенце" от далечната 1842 г., родила се след неуспеха на театралната му постановка "Птицата и крушовото дърво", която е освиркана на своята премиера. Любопитен факт е, че за създаването ѝ, авторът използва основни периоди на собственото си битие.

В интерес на истината съществуват две версии, обясняващи причината, поради която датският писател и поет е написал разказа.

Според първата той бил убеден, че е син на крал Кристиан VIII, който е имал краткотрайна авантюра с майка му. Втората твърди, че като малко момче той често е бил обект на подигравки от страна на околните заради външния си вид и пискливия си глас, които го карали да се чувства отхвърлен и изолиран от обществото.

Но по-важното е, че без значение от трудното му детство, което отнема баща му и го кара да постъпи на работа във фабрика едва на 11 г., тъй като произхожда от бедно семейство, в крайна сметка Андерсън става световноизвестен писател, към когото много хора изпитват респект и уважение.

Факт е, че подобно на него, мнозина се сблъсквали с неодобрението на околните и неведнъж са се чувствали като главния герой от приказката, но впоследствие ситуацията се е изменила.

И това е самата истина, защото, излизайки от пубертета, грозното пате може да се окаже красив лебед - точно като примерите, които сме събрали в нашата галерия. В нея ще откриете снимки, показващи възхитителната трансформация на потребители в Инстаграм, които споделиха с последователите си подаръкът на времето.