За четвърта поредна година най-популярната марка ракия "Пещерска" ще подкрепи финансово сватбите на три двойки в конкурса "Просто кажи "Да".

Целта на кампанията е да насърчат желаещите да създадат семейство. Наградата за три от двойките е по 5000 лв., видео и фото заснемане на събитието и алкохола за тържеството. Кандидатстването става на уебстраницата www.justsayyes.bg до 18 август. Там желаещите трябва да качат описание за себе си и своята мечтана сватба, обща снимка, а ако имат и заснето видео. Колкото по-оригинално е съдържанието, толкова по-голям е шансът да влязат сред финалистите за голямата награда. Условието е планираната сватба да е в периода между 26 август 2019 и 31 декември 2019.

На сайта могат да се регистрират и "сватбари" - хора, които нямат планове да се женят, но искат да следят кампанията, да подкрепят някоя от кандидатстващите двойки и да участват за седмичните награди. На лотариен принцип всяка седмица десет от сватбарите ще получават бутилка "Пещерска". За първи път откакто се провежда конкурса "Просто кажи "Да", организаторите представят гледната точка след сключването на брака с две специални интервюта на победителите в предходните издания на конкурса, които споделят емоциите от сватбения ден и живота си след това. Техните истории може да гледате тук и тук.

Снимка: Ракия "Пещерска"

В предходните три издания на конкурса бяха регистрирани общо 1914 двойки. Статистиката на подадените истории от миналата година показа, че любовта онлайн не е мираж и все повече хора намират половинките си именно през социални мрежи или приложния за запознанство. Друга интересна тенденция, която отчитат от "Пещерска" ракия на база на подадените през годините кандидатури е, че са много двойките, които искат да се оженят, след като са обвързани дългогодишно с партньорите си. Мечтата за сватба споделят двойки, които са заедно от 5, 10 и дори 15 години, такива с едно, две и три деца.

Според официалните данни на НСИ за 2018 година броят на сключените бракове се увеличава. Те са общо 28961 - с 368 повече спрямо предходната година (28593 през 2017 и 26803 през 2016 г.). Най-много са сватбите в София през 2018 г., следвани от Пловдив и Варна. Средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените е съответно 31,7 и 28,7 години. Спрямо предходната година средната възраст се увеличава с 0.3 години както за мъжете, така и за жените.