Днес е петък 13-и. "Фаталната" дата поражда страхове сред суеверните, но на нея са се случили и редица важни събития, поглед към по-интересните от които предлага британският в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

На 13 януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, покровител и предполагаем основател на шотландския град Глазгоу, починал на тази дата през 614 г.

На 13 януари през 888 г. умира франкският император Карл Дебели.

На 13 януари 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.

На тази дата през 1404 г. владетелят на Англия крал Хенри IV подписва закон, с който забранява на алхимиците да превръщат базови метали в злато.

На 13 януари 1610 Галилео Галилей открива Калисто - четвъртия спътник на Юпитер.

На тази дата през 1854 г. Антъни Фаас от Филаделфия патентова акордеона.

На 13 януари 1929 г. на 80-годишна възраст умира прочутият шериф Уайът Ърп.

На тази дата през 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.

На същата дата за първи път е използвана катапултираща седалка от германски летец-изпитател.

Според календар на телевизионното шоу "Улица Сезам" от 1973 г. 13 януари е рожденият ден на Гуменото пате. На тази дата в САЩ се отбелязва Денят на популярната гумена играчка.

Проучване, направено във Великобритания от сайт за недвижими имоти показва, че близо една трета от жителите на Острова не са склонни да купуват къщи, ако се намират на номер 13, въпреки че обикновено са по-евтини от останалите. Допитването разкрива също, че около 43% от британците се определят като суеверни. Близо 50% от анкетираните споделят, че разчитат на късметлийски числа. За голяма част от британците щастливото число е седем, но се намират и такива, които вярват, че 13 носи по-скоро добър, отколкото лош късмет.