Пингвинът Пингу беше намерен изгубен и изтощен на новозеландски бряг на 3000 км от естествения си хабитат в Антарктика, съобщи БТА.

Името му дали от жителите на Бърдлингс флет, южно от Крайстчърч. Той е от вида пингвин на Адели. Намерилият го Хари Сингх разказа, че първоначално го е помислил за плюшена играчка. Внезапно обаче главата му се раздвижила. След това пингвинът останал неподвижен един час и изглеждал много изтощен.

Хари Сингх повикал специалисти, защото се притеснил птицата да не стане жертва на кучета или хищници. Така се свързал с Томас Шакъл, който лекува пострадали пингвини. Шакъл се изненадал, че става въпрос за пингвин на Адели, защото те живеят само на Антарктика.

Направените изследвания на кръвта показали, че Пингу е дехидратиран. Теглото му било малко под нормата. Оттогава той е получил много течности. Когато се възстанови, пингвинът ще бъде пуснат на безопасен бряг.

Това е третият пингвин на Адели, достигнал до новозеландски бряг, след два инцидента през 1993 г. и 1962 г. Ако повече от тях се появят в бъдеще, това ще е тревожен знак. Това би показало, че има промени в океана, които не разбираме.