Рядко плюшено мече, купено по интуиция на битпазар в Уелс, се очаква да донесе няколко хиляди британски лири на собственика си, когато бъде продадено на търг по-късно този месец, съобщава ДПА.

Плюшеното мече на фирмата "Щайф" от 1905 г. е било видяно на разпродажба на стари вещи в Монмът, Южен Уелс, през юни.

"Щайф" е германска компания за плюшени играчки, основана през 1880 г., за която се смята, че е изработила първото фабрично плюшено мече в света, пише БТА.

Мечето е купено от 60-годишната Жанет Дейвис и нейния 29-годишен син Кайл Джонс заедно с още едно мече за общо 130 британски лири.

Сега обаче играчката на "Щайф" е оценена на 4 000 до 6 000 британски лири и ще бъде продадена от аукционната къща "Хансънс" в Дербишир на 16 август.

Втората играчка, мече от времето преди Втората световна война, се оценява на 80 до 120 лири.

Г-жа Дейвис сподели: "Просто имах предчувствие - интуитивно усещане. Помислих си, че прилича на мече от марката "Щайф", което може да бъде ценно. Понякога просто рискуваш и се радвам, че го направихме".

Плюшените мечета са любима изграчка на децата

Снимка: iStock/Getty Images

Джанет Роунсли, консултант по играчки за аукционерите, сподели, че това е "невероятно случайно откритие" и че мечето е в "добро състояние за възрастта си" и е "запазило първоначалната си красота", въпреки някои възрастови изменения на козината.

View this post on Instagram

A post shared by