Британската принцеса Ана - единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора, ще отбележи 70-ия си юбилей в събота по начин, отговарящ на репутацията й на ангажирана с благотворителност личност, предаде Асошиейтед прес.

Каквото и да е планирано за принцесата, то ще е скромно заради коронавирусната пандемия, която обаче така и не успя да я спре.

Както винаги принцеса Ана е заета да помага на множеството благотворителни организации, с които е свързана, като например Спасете децата. Принцесата освен това от разстояние съдействаше на майка си да води онлайн видео разговори, докато кралица Елизабет Втора и принц Филип се бяха уединили в замъка Уиндзор.

Зет й Майк Тиндъл - съпруг на дъщеря й Зара, споделя, че семейството е възнамерявало да чества юбилея на принцеса Ана в Шотландия, но се е наложило да измисли алтернативен план.

"Сигурен съм, че ще направим нещо като семейство, за да отбележим нейните 70 невероятни години. Тя просто е удивителна жена от гледна точка на работата, която върши през годината", казва бившият ръгбист пред Би Би Си.

Като част от честванията по случай юбилея й телевизия Ай Ти Ви заснема документален филм за принцеса Ана, над който работи повече от година. Продукцията включва непоказвани семейни кадри и разговори с дъщеря й Зара Тиндъл, сина й Питър Филипс и съпруга й, видецеадмирал Тим Лорънс.

Принцеса Ана буди възхищение с трудовата си етика, спортните си изяви, включващи участието на олимпийски игри, чувството си за хумор, демонстрирано дори при опита за отвличане през 1974 г.

Принцеса Ана е родена на 15 август 1950 г. в Кларънс хаус - една от лондонските резиденции на кралското семейство. Тя е второто от четирите деца на кралица Елизабет Втора и нейна единствена дъщеря. Понастоящем Ана е 14-а поред сред наследниците на британския престол. Още от млада принцесата следва свой собствен път. Ана определено не е от традиционния тип принцеси, описван в приказките.

"Като млада принцеса бях огромно разочарование за всички заинтересовани", отбеляза тя веднъж. "Животът в дълга бяла рокля и корона е непрактичен''.

Макар да е свързана с над 300 благотворителни организации и редовно да оглавява списъка с кралски особи, изпълняващи най-много обществени ангажименти, принцеса Ана вероятно е най-известна във Великобритания с уменията и постиженията си в конния спорт, наследени от дъщеря й Зара.