Атлетично унгарско овчарско куче и малък домашен любимец на някогашните руски аристократи са 198-ата и 199-ата породи, признати от Американския киноложки клуб, предаде Асошиейтед прес.

Руски той териер

Снимка: iStock/Getty Images

От клуба обявиха, че признание получават породите Муди (унгарска овчарка) и Руски той териер. Това означава, че представителите им ще бъдат допускани да се съревновават за титлата "най-добър в шоуто" в различни надпревари в САЩ. Сред тях са годишният шампионат на Американския киноложки клуб и престижното изложение на Уестминстърския киноложки клуб.

Почитателите на Муди определят средно големите, рошави кучета от породата като енергични, пъргави и трудолюбиви. Те са способни да пасат овце, да ловуват глигани, да хващат плъхове и да се състезават в кучешки спортове като пъргавина и гмуркане.

Руският той териер произлиза от дребни английски териери, които се радват на популярност сред руския елит в началото на 18-и век. Малките кучета, чието тегло не превишава 2,7 килограма, имат издължен силует, весело изражение и игриво поведение, въпреки че могат да бъдат резервирани с непознати, според специалистите по развъждането им.

Муди са добри пастири

Снимка: iStock/Getty Images

Американския киноложки клуб е най-старият регистър на чистокръвни кучета в САЩ. За да бъде призната дадена порода, трябва да има минимум 300 нейни представители, разпространени в най-малко 20 щата, наред с други критерии. 

Развъждането на кучета като цяло предизвиква критики от страна на защитниците на правата на животните и радетелите за хуманно отношение към тях. Те твърдят, че търсенето на породисти кученца подхранва "кучешки мелници" и отклонява вниманието на хората, търсещи домашни любимци, от предлаганите за осиновяване кучета от приюти.

От Американския киноложки клуб казват, че насърчават отговорното развъждане на кучета, което помага да се съхранят характеристиките на различни породи с разнообразно предназначение. Благодарение на него хората могат да избират и да се ангажират трайно с най-подходящото за тях куче.

Той териерът е игриво приятелче

Снимка: iStock/Getty Images