Пушачите на електронни цигари ограничават консумацията си на тютюн и са по-склонни да загърбят цигарения дим, но имат и повишена тенденция да се завърнат отново към него.

Това е установило проучване на екипа на Рамчандар Гомаджи от парижката Сорбона. Учените проследили в период от две години 5 400 редовни пушачи и 2025 бивши пушачи на възраст между 18 и 59 години.

От резултатите на изследването проличало, че потребителите на електронни цигари изпушвали средно 4,4 цигари по-малко на ден. А обикновените пушачи намалили консумацията си с 2,7 цигари на ден, пише БТА, цитирайки Франс прес.

"Електронните пушачи" били по-многобройни в опитите си да загърбят поне веднъж цигарения дим - 67% от изследваните. Тези, които използвали тези продукти в продължение на повече от една година били два пъти по-многобройни в опитите да изоставят вредния си навик.

Що се касае до бившите пушачи, станало видно, че тези, използващи електронни цигари, по-често се връщали към никотина, в сравнение с останалите бивши пушачи. От изследваните 2025 бивши пушачи, тези, редовно употребяващи електронни цигари и върнали се към вредния си навик били 70 на сто по-многобройни от останалите.