Риба-робот, която "яде" микропластмаса, може да помогне за почистването на замърсения световен океан, смятат китайски учени от университета на Съчуан, предаде Ройтерс.

Мек на допир и едва 1,3 сантиметра в дължина, този робот вече обира микропластмасите в плитки води.

Снимка: iStock/Getty Images

Създателите му сега го усъвършенстват, за да работи и в дълбоки води и да подава информация за анализ на замърсяването на световния океан в реално време, каза Ван Юян, един от създателите му.

Снимка: iStock/Getty Images

"Разработихме миниатюрен робот, който може да се използва по много начини, например за биомедицински или опасни операции. Толкова малък робот може да бъде локализиран в част от тялото и да помогне за елиминирането на определена болест", каза Ван.

Светлината помага на черната риба-робот да движи перките и тялото си. Учените могат да я контролират чрез светлината, за да се избягнат сблъсъци с други риби или плавателни съдове.

Ако случайно бъде погълната от друга риба, тя не представлява заплаха за тях, защото е от полиуретан, който е биосъвместим, каза Ван.

Снимка: iStock/Getty Images

Рибата поглъща замърсителите и сама се възстановява при повреда. Тя може да преплува 2,76 човешки дължини за секунда, което я прави по-бърза от повечето изкуствени риби-роботи.

Снимка: iStock/Getty Images