Колкото повече хора познаваме, толкова по-малко осъзнаваме реалното значение на думата "приятел". Ако се замислите ето сега, колко от познатите ви бихте нарекли приятели? А дали тези хора биха казали същото за вас? Това е съвсем отделен въпрос. Ново проучване сочи, че шансовете това да е така са 50:50.

Хората, които считаме за приятели, може да се чувстват различно

Проучването се фокусира върху 600 студенти, помолени да оценят приятелствата си и резултатите били доста депресиращи. Само около 53% окачествили приятелствата си като взаимни, докато останалите заявили, че са в отношения, в които приятелството е едностранно.

Учените считат, че това е така, защото много хора не успяват реално да отсеят истинските си приятели. И също така, че колкото повече познати има човек, толкова по-трудно му е да оцени кои са приятелите му.

Споделяме живота си с твърде много хора

Съгласете се, че не можем да имаме силни приятелски отношения с всички хора, с които се виждаме и познаваме. Когато порастваме, започваме постепенно да стесняваме приятелския си кръг, но в същото време се запознаваме с все повече и повече хора.

Социалните мрежи също изиграват своята роля в този процес. Там можем да имаме над 600-1000 приятели и много повече последователи, но това не са приятелства, а полу-приятелства.

Експертите са на мнение, че човек не може да инвестира време и усилия за поддържането на повече от две до пет пълноценни приятелства, затова не бива да се учудваме, ако понякога ни се струва, че приятелите ни ни предават. Може би те никога не са ни били приятели.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дълбоките и силни приятелски отношения са важни за здравето

Приятелството може да изгради или да разруши човека. Истинските приятели могат да помогнат на човек да преодолее депресия, трагичен момент от живота му или просто да му предложат рамо, на което да поплаче. А такава подкрепа можем да очакваме само от най-близките си хора.

Друго проучване сочи, че приятелствата ни могат да понижат риска от удар, сърдечни заболявания и други, които често се свързват с безпокойството и чувството за изолация.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Научете се да разпознавате кои са истинските ви приятели

Ето и няколко начина за това:

Познавате се от доста време и/или вече имате спомени заедно;

Познавате семействата си и знаете интимни подробности за живота си;

Помагате си, без да искате нещо в замяна един от друг;

Можете да спорите помежду си, но не за да разсърдите другия човек и да го обидите, а за се поучите от съветите си;

Не е задължително да се познавате от деца, но със сигурност има значение дали ви е грижа един за друг.