Шоколадовата торта за вечеря или за каквото и да е хранене беше категорично забранена. Ако сте имали късмет и сте си дояли зеленчуците, може би е можело да получите парче шоколадова торта, но в повечето случаи това се е случвало само когато някой е имал рожден ден.

Може би сте си мислили: "Когато порасна, ще ям шоколадова торта за закуска, обяд и вечеря".

Е, мечтата да ядете шоколад на закуска може да се сбъдне - всъщност нови изследвания показват, че трябва да го правите.

Въпреки че постоянно чуваме, че шоколадът е полезен за нас, е трудно да повярваме, че нещо толкова сладко всъщност трябва да бъде част от здравословното хранене. Знаем, че консумацията на шоколад подпомага когнитивните ни функции.

Очевидно яденето на шоколадова торта на закуска помага да отслабнете, твърди науката.

Проучване на Университета в Тел Авив, Израел, установява, че яденето на торта на закуска помага на хората, които спазват диета, да запазят теглото си.

За целите на проучването изследователите са използвали 193 възрастни със затлъстяване - половината от тях са били разпределени на случаен принцип да консумират големи, 600-калорични закуски, включващи десерт, като бисквита, торта или поничка. На другата половина от участниците е било казано да ядат малки, 300-калорични закуски.

И двете групи са имали еднакъв брой калории на ден: 1 600 калории за мъжете и 1 400 калории за жените. Групата, която е яла голямата закуска, е имала по-малък брой калории (300-400) за вечеря.

След 16 седмици спазване на диетата и двете групи отслабнали приблизително еднакво. Въпреки това, по време на периода на проследяване на проучването, на участниците е било предложено да продължат да спазват диетата, въпреки че биха могли да приемат повече калории, ако са гладни.

Групата на малката закуска качила 24 кг, докато групата на голямата закуска отслабнала средно с 15 кг - което още веднъж доказва, че закуската наистина е най-важното хранене за деня.

И още по-интересен е фактът, че при тези, които са яли голямата закуска с десерт, са наблюдавани по-ниски нива на грелин (хормон, който стимулира апетита) и са имали по-малко желание за храна, отколкото тези, които са яли малката закуска без десерт.

Десертът обикновено намалява желанието за въглехидрати по-късно през деня. Когато се събудите, мозъкът ви се нуждае от енергия веднага.

Това е моментът от деня, в който тялото ви превръща храната в енергия. По-късно през деня, когато се храните, тялото и мозъкът ви все още са в режим на повишена готовност и пестят енергията от храната като запас от мазнини. Така наддавате на тегло, дори да ядете по-малко.

Когато сме на диета, естествено ставаме по-гладни, нивата на грелин се повишават и се наблюдава намаляване на метаболизма. Обилната закуска, която включва протеини, въглехидрати и нещо сладко, може да помогне за неутрализирането на тези промени, така че хората да могат да останат на диетата си по-дълго време и да поддържат загубата на тегло.

Разбира се, постоянното ядене на рафинирана захар и брашно не е полезно за никого, така че можете да си хапвате понякога парче торта на закуска, просто не го превръщайте в редовен навик.

Тортата за закуска не само ще помогне на диетата ви, но и ще накара вътрешното ви дете да се усмихне.