Световната здравна организация призова правителствата за политика, основана на пола, в борбата с алкохолизма, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. Индустрията се насочва все повече към жените, при които здравният риск е висок при по-малки количества алкохол в сравнение с мъжете.

Има много доказателства за това, че мъжете, жените и малцинствата са засегнати по различен начин от употребата на алкохол. Индустрията използва различни маркетингови похвати, за да достигне до отделните групи. "Борбата с алкохола остава "сляпа" за разликите между половете", се казва в изявлението на СЗО.

Таргетирането на жените обхваща както опаковките на продуктите, така и рекламите, рефериращи към феминизма и женското приятелство. Според изследвания в Африка и Индия например се срещат с рекламни послания, свързващи сладките алкохолни напитки и свободата. Жените страдат от по-големи увреждания на организма, причинени от по-малки количества алкохол и прогресиращи по-бързо в сравнение с мъжете. Освен това биват поставяни в риск и вследствие на употреба на алкохол от страна на техни партньори или членове на семействата им.

Мъжете пък се таргетират с реклами, рефериращи към традиционната мъжественост и при тях рискът от прием на големи количества алкохол е висок. Сред проблемите, причинени от алкохола, е агресивното или рисковото поведение.

Що се отнася до ЛГБТК+ общността, тя също е застрашена. Нейните членове често консумират по-големи количества алкохол и имат повече проблеми с прием на вещества, водещи до пристрастяване, в сравнение с хетеросексуалните. 

Според СЗО употребата на алкохол е фактор за развитие на повече от 200 заболявания, сред които рак, цироза на черния дроб и сърдечносъдови заболявания.